Afbeelding
Foto: Peter de Koning

RAPPORT VERWACHT IN EERSTE KWART 2021

Gemeenten evalueren ambtelijke fusie MGD

RENS VAN DEN ELSEN

Werkt het ambtenarenbedrijf MijnGemeenteDichtbij (MGD) zoals de colleges van B en W van Boxtel en Sint-Michielsgestel vijf jaar geleden voor ogen hadden? Dat onderzoekt organisatieadviesbureau Berenschot sinds september in opdracht van de twee gemeenten. De evaluatie werd begin dit jaar aangekondigd en wordt naar verwachting binnenkort afgerond.

Boxtel en Sint-Michielsgestel willen weten of de doelstellingen van MGD zijn behaald, maar ook of de huidige werkwijze en -structuur wel de juiste is. Uiteindelijk is het Utrechtse bureau Berenschot gevraagd om de gehele organisatie eens goed tegen het licht te houden en aan te geven wat er beter kan en op welke punten.

Er waren vijf redenen om de ambtelijke organisatie in 2016 op te richten. Zo moest de ambtelijke fusie zorgen voor betere dienstverlening die ook dicht bij de inwoners moest blijven. Tegelijkertijd moesten beide gemeenten hun eigen identiteit behouden. Ook moest de gemeentelijke organisatie minder kwetsbaar worden en kon er op kosten worden bespaard. Berenschot gaat onderzoeken in hoeverre deze criteria zijn behaald. De volledige beschrijving hiervan is te vinden op www.boxtel.nl onder het kopje MijnGemeenteDichtbij.

Berenschot is sinds september bezig met het doorlichten van de financiën en de dossiers, heeft interviews gehouden en enquêtes uitgezet om een goed beeld van de organisatie te krijgen. De tevredenheid van klanten en medewerkers over MGD is nadrukkelijk geen onderdeel van de evaluatie. Het moet de gemeenten een spiegel voorhouden en tips geven om het niveau van de ambtelijke samenwerking te verbeteren.

EXTRA TAKEN

Beide gemeenten achtten de samenwerking vijf jaar geleden nodig omdat er in overheidsland verschillende veranderingen aankwamen. Zo vonden er in 2015 decentralisaties plaats: de lokale overheden kregen van het Rijk diverse taken zoals de jeugdzorg en de Wmo op hun bordje. Maar ook onderwerpen als een uitgebreider takenpakket omtrent vergunningverlening, toezicht en handhaving, bezuinigingsdruk op begrotingen en het 'dichter bij de burger willen brengen' van de overheid speelden mee. Bij de start van MGD kondigde het Boxtelse college aan dat er na vier jaar een evaluatie zou volgen naar de ambtelijke fusieorganisatie.

Een gemeentelijke woordvoerder laat weten dat de resultaten begin 2021 worden verwacht. Het is onduidelijk of het rapport verschijnt voor of na de kerntakendiscussie, waarin de gemeenteraad bepaalt welke onderwerpen prioriteit krijgen.

Eerder dit jaar deden Brabants Centrum en de Rekenkamercommissie ook onderzoek naar verschillende aspecten van MGD, zoals financiën, tevredenheid en de functie van de wijkmakelaars.


VERPLEEGHUIS KRIJGT FUNCTIE WEER TERUG

Zorgappartementen in hoofdgebouw Lindenlust


Het markante hoofdgebouw van voormalig zorgcomplex Lindenlust krijgt een nieuwe invulling. Er komen 21 appartementen waar 24-uurszorg mogelijk is. De functie die het pand had tussen 1967 en 2017 - verpleging van senioren - keert dus weer terug.

Zorginstelling Dagelijks Leven uit Apeldoorn gaat het tehuis beheren. Er komen mensen met geheugenproblematiek te wonen. De organisatie heeft in het hele land soortgelijke woonvormen. Woordvoerder Judith Bunt: ,,Nederland vergrijst in rap tempo. Er komen ook meer mensen met dementie bij. De behoefte aan tehuizen waar deze mensen terecht kunnen die het zelf thuis net niet meer redden, wordt dus groter. Wij bieden kleinschalige woonvormen met de mogelijkheid om zorg te ontvangen die mensen thuis ook gewend waren. Omdat we wonen en zorg gescheiden houden, zijn de studio's betaalbaar; ook voor wie alleen AOW heeft. Huren kan vanaf 800 euro per maand, dat is inclusief alle kosten, behalve voor eventuele zorg."

De 21 appartementen hebben allemaal een eigen keukenblokje en een badkamertje. Daarnaast zijn er drie gezamenlijke ruimtes waar bewoners ook een maaltijd kunnen nuttigen en activiteiten mogen houden. ,,We zorgen voor een huiselijke en sociale sfeer in onze gebouwen. Zo is contact met de buurt erg belangrijk voor ons", aldus Bunt.

Het gebouw is deels aangemerkt als gemeentelijk monument, net als de twee poortwoningen die op het terrein langs de Bosscheweg staan. Een groot deel van het pand wordt echter gesloopt. Het gaat vooral om het achterste deel en de zijvleugel die parallel loopt aan de Harperhof. De voorgevel blijft - op een enkele aanpassing na - intact.

GEDATEERD

Zorggroep Elde Maasduinen (toen nog Zorggroep Elde) verkocht Lindenlust omdat de panden op het terrein gedateerd en 'bouwkundig op' waren. De organisatie heeft het hoofdgebouw jarenlang gebruikt om bewoners van andere accommodaties, die werden verbouwd, tijdelijk onder te brengen. Sinds halverwege 2016 werd het pand verhuurd via het Bossche bedrijf Interveste, specialist in leegstandbeheer.

Op het terrein komen 51 woningen uit het midden- en dure segment. Het bestemmingsplan werd begin november aangenomen door de gemeenteraad. Wanneer de bouw precies begint, is nog niet bekend. De realisatie van de zorgappartementen staat eind 2021 op de planning.


p Het hoofdgebouw van Lindenlust aan de Bosscheweg krijgt weer een zorgfunctie. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding
Op het terrein van voormalig verpleeghuis Lindenlust verrijzen in de toekomst 72 woningen. (Foto: Peter de Koning).