DJ Frank Stans steekt zijn duim op als bedankje aan alle luisteraars en donateurs die Radio TL hebben gesteund. (Foto: Hans van Doorn).
DJ Frank Stans steekt zijn duim op als bedankje aan alle luisteraars en donateurs die Radio TL hebben gesteund. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

GEZIN FRANK STANS DANKT ALLE LUISTERAARS EN DONATEURS

Afscheid Radio TL doet toch wel pijn

RENS VAN DEN ELSEN

Radio TL is niet meer. Zondagmiddag rond vijf uur sloot dj en initiator Frank Stans de laatste uitzending af. Na tien maanden vonden hij, zijn vrouw Josephine en zoon Tim het mooi geweest. ,,We hebben zoveel meegemaakt en mooie dingen bereikt, het is goed zo", geeft Frank aan. Toch gaat niet alles wat hij de afgelopen maanden heeft opgebouwd verloren...

De dj lijkt er nuchter onder, maar volgens zijn echtgenote doet het einde van een bijzonder avontuur hem toch wat. ,,Vanmorgen was hij tamelijk stil. Toen ik even ging kijken wat er aan de hand was, kwamen even de tranen", vertelt Josephine. De reden om te stoppen met Radio TL zit hem vooral in de tijd die het kost om de uitzendingen te verzorgen en de acties voor de goede doelen op te zetten. ,,Na tien maanden is de koek een beetje op. We waren hier ieder weekend mee bezig. Ondanks alle steun die we hebben gehad en alle mooie dingen die we hebben gedaan, zijn wij toch wel toe aan een weekend voor onszelf", geeft Frank aan.

De Boxtelaar heeft veel energie en enthousiasme in het project zitten. En hij niet alleen, zijn vrouw en zoon waren net zo intens betrokken bij Radio TL. Ieder droeg zijn steentje bij: Frank verzorgde de muziek, Tim de techniek en Josephine nam de telefoontjes aan, zorgde voor het delen van berichten en regelde de cadeautjes.

Want mede daardoor werd Radio TL een succes. Opgezet nadat de coronacrisis net was uitgebroken in Nederland en ook Boxtel bereikte. Frank: ,,Ik wilde graag iets met radio gaan doen en Josephine wilde de medewerkers in de zorg een hart onder de riem steken. Als snel kwamen er wat mensen samen en zo ontstond een online radiozender die veel acties opzette en in deze zware coronatijd voor enige verlichting zorgde."

Al snel werd het initiatief van de familie Stans opgepikt door familie, vrienden en iedereen die maar een steentje bij wilde dragen. Zo ontstond ook Boxtels Vertier, dat ervoor zorgde dat er bloemetjes naar mantelzorgers gingen, dat zorgmedewerkers een snoephart ontvingen, dat in actie kwam voor de Voedselbank en dat regelde dat kinderen bij RKSV Boxtel een leuke middag hadden. Alles kwam samen door de muziek die Frank ondertussen vanuit zijn slaapkamer op de digitale snelweg slingerde. ,,De muziek heeft ons allemaal samengebracht. Tot van ver buiten Boxtel kregen we berichtjes dat mensen zo blij werden van onze uitzendingen. Dat geeft toch een goed gevoel en het is waar we het onder meer voor hebben gedaan."

LIEDJES VAN TOEN

Radio TL is weliswaar gestopt, maar een programma blijft bestaan, onder een andere vlag. Liedjes van Toen, waarin nummers werden gedraaid voor ouderen, is mateloos populair en krijgt een vervolg op Omroep Dommelland. Op deze lokale zender werd het al uitgezonden op zondagochtend, waarbij oude foto's uit Beeldbank Boxtel werden getoond.

Deze combinatie riep bij veel senioren fijne herinneringen op. ,,Zo hebben we ooit een vrouw gehad die een plaatje aanvroeg dat we niet hadden. Ze vertelde dat het liedje haar terugbracht naar de tijd dat haar vader met haar danste in de woonkamer. Toen we het nummer vonden en in onze uitzending draaide, was ze in de wolken", vertelt Josephine.

Omroep Dommelland neemt de Liedjes van Toen dus over van Radio TL. Iets waar Frank en zijn gezin erg trots op zijn: ,,Zo laten we toch iets na. Dat geeft een bijzonder goed gevoel."

LEVEN

En wat het gezin Stans nu met de vrije weekenden gaat doen? ,,Ons leven weer leven", zegt Josephine lachend. Frank: ,,We pakken ons 'normale' leven weer op, maken een wandeling op zondag of zo. En als het weer mag pak ik graag mijn grote hobby weer op, draaien op feesten en partijen."

De familie benadrukt dat ze de afgelopen tien maanden nooit vol had kunnen houden zonder de onophoudelijke steun van alle luisteraars, artiesten die hen hebben geholpen en alle gulle sponsoren: ,,Samen hebben we echt laten zien dat muziek ons verbindt. Dat is ons het meeste waard."


p Dj Frank Stans in zijn mini-studio, van waaruit hij vele maanden de wekelijkse uitzendingen voor Radio TL verzorgde. Zondagmiddag trok hij er de stekker uit, met een vleugje weemoed, dat wel. Stans wil als het weer mogelijk is, draaien op feesten. (Foto: Hans van Doorn).


Speciaal voor alle Boxtelse mantelzorgers regelden Radio TL en Boxtels Vertier bloemetjes om hen tijdens de coronaperiode een hart onder de riem te steken. Het was slechts een van de vele acties die de familie Stans en hun team op touw zetten de afgelopen tien maanden. (Foto: Jan Hermens).