JANUARI: Kinderen van de Willibrordusschool komen met een ludiek protest tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Haaren. De school is toe aan een opfrisbeurt, maar alle partijen blijven steggelen over de kosten. (Foto: Bas van den Biggelaar).
JANUARI: Kinderen van de Willibrordusschool komen met een ludiek protest tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Haaren. De school is toe aan een opfrisbeurt, maar alle partijen blijven steggelen over de kosten. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

OVERZICHT VAN HET LAATSTE JAAR ONDER DE GEMEENTE HAAREN

Esch staat aan vooravond overstap

Toch liet deze uitzonderlijke situatie ook zien dat de Esschenaren voor elkaar klaarstaan in moeilijke tijden. Dat begon eigenlijk al tijdens de laatste nieuwjaarsreceptie van de gemeente Haaren. Daar liet een groep kinderen van de Willibrordusschool van zich horen. Een actie die werd ingezet door ouders van scholieren. Samen vroegen zij aandacht voor de staat van hun school, die toe is aan vernieuwing. Het onderwerp bleef het hele jaar op de agenda staan, want de twee belangrijkste partijen steggelden over de kosten. Vanaf morgen is de gemeente Boxtel aan zet om de Essche school een betere toekomst te geven.

Ook tijdens carnaval sloegen de inwoners de handen ineen na een flinke tegenvaller. Toen de optocht vanwege erg slecht weer werd afgelast, werden de koppen bij elkaar gestoken en binnen een mum van tijd was het Tornadobal in dorpshuis De Es opgetuigd. Het werd een onverwacht gezellige middag.

INDIVIDUEEL

Maar toen rukte het coronavirus in maart op in ons land en werd alles anders. Door de anderhalvemeterregel werd het een stuk lastiger om samen ergens de schouders onder te zetten. En dus lieten individuele acties zich gelden, zo blijkt ook uit de foto's op deze pagina. Van koken voor zorgmedewerkers tot het entertainen van ouderen.

En toen de verkiezingsdag daar was, toog een groot deel van Esch naar de stembus om zo een duidelijk signaal richting de Boxtelse politiek af te geven: 'wij willen zeggenschap over ons dorp'.

GLIMLACHEN

Na 25 jaar onderdeel van de gemeente Haaren zien veel inwoners dat ze niet altijd hebben gekregen waar ze op hadden gehoopt. Het gevoel dat in de andere dorpen meer werd gerealiseerd dan in Esch, overheerst. Met zeker drie dorpsgenoten in de gemeenteraad, zelfs in de mogelijke coalitiepartijen, en een vierde achter de coulissen hoopt Esch zijn stempel te kunnen drukken op de komende bestuursperiode.

Ondanks alles blijft men in Esch glimlachen, om zo hun bijnaam eer aan te doen. Dat blijft hopelijk ook de komende 25 jaar zo.

NOVEMBER: De opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen is in Esch ontzettend hoog en resulteert in een drietal zetels in de Boxtelse gemeenteraad. (Foto: Albert Stolwijk).
APRIL: Nang Satita Norpo kookt maaltijden voor zorgmedewerkers tijdens de crisis. (Foto: Peter de Koning).
JUNI: Esch maakt werk van het buurtpreventienetwerk in het dorp, nog voor de toetreding tot de gemeente Boxtel. (Foto: Bas van den Biggelaar).
MEI: De werkgroep Esch voor Elkaar zet zich extra in voor haar ouderen. (Foto: eigen collectie).
FEBRUARI: Als de optocht in Oggelvorsenpoel niet doorgaat, wordt er snel een Tornadobal opgetuigd. Het blijkt een succes. (Foto: Hans van Doorn).
MAART: Kunstenares Lia Martinali zet het door haar ontworpen kunstwerk ter ere van de Zwarte Zusters op z'n plek. (Foto: Piet van Oers).
Afbeelding
Afbeelding