Maarten de Gans was door Omroep Brabant genomineerd voor de titel Brabander van het Jaar. Hij dankte zijn voordracht aan zijn corona-optredens bij verzorgingshuizen. (Foto: Peter de Koning, 2015).
Maarten de Gans was door Omroep Brabant genomineerd voor de titel Brabander van het Jaar. Hij dankte zijn voordracht aan zijn corona-optredens bij verzorgingshuizen. (Foto: Peter de Koning, 2015). Foto: Peter de Koning

MAARTEN DE GANS HAD BIJZONDERE TIJD

Geen Brabander van het Jaar, maar wel trots en blij

RENS VAN DEN ELSEN

Maarten de Gans greep zaterdag net naast de titel Brabander van het Jaar, die eer ging naar Petra de Jager uit Zevenbergen. De Boxtelse zanger was genomineerd vanwege zijn optredens bij verzorgingshuizen toen deze tijdens de eerste golf in de coronacrisis geen bezoek mochten ontvangen. ,,Ik ben hier eigenlijk te nuchter voor, maar het is goed dat alle mooie initiatieven die in deze bijzondere tijd zijn ontstaan, even de aandacht krijgen."

De regionale Omroep Brabant zet jaarlijks een Brabander die zich heeft ingezet voor anderen extra in de spotlights met deze titel. Vanwege de coronamaatregelen was er geen grootse uitzending, maar was deze juist ingetogen. Twee weken geleden waren de opnames, vlak voordat Nederland weer in lockdown ging. ,,Wij moesten zolang onze mond dichthouden, maar dat ging prima. Het was mooi om eens mee te maken", vertelt De Gans een paar uur na de eerste uitzending (het programma werd twee dagen lang herhaald op de zender).

GENIETEN

,,Het was nooit mijn bedoeling om zo in de aandacht te komen, maar ik ben blij dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen aan een mooier Brabant. Dank jullie voor alle mooie wensen, het stemmen en het vertrouwen", gaf de Boxtelse zanger en entertainer op zijn Facebookpagina aan vlak na de bekendmaking. Natuurlijk is hij blij met alle aandacht, maar in dit geval had het van hem niet zo gehoeven. ,,Ik vind het meer bijzonder als ik zing voor de mensen in de tehuizen, als ik zie hoe ze ervan genieten. Dat doet mij meer dan zo'n titel. Het is soms schrijnend om te zien dat de ouderen in sommige tehuizen echt nergens heen kunnen. Dan mogen wij echt niet klagen dat we even niet naar de kroeg kunnen", legt hij later uit. Hij merkt ook dat de aandacht nu minder op de ouderen ligt dan in het begin van de coronacrisis. ,,Mensen lijken zich nu meer zorgen te maken over de horeca, maar het echte drama speelt zich af in de verzorgingshuizen."

OPVROLIJKEN

De vriendin van De Gans kwam dit voorjaar op het idee om straatoptredens te gaan verzorgen. Dat vond de muzikant een goed idee. Hij vroeg zijn bandgenoot en accordeonist Tom van Aarle van Acting the Maggot mee en samen trokken ze door de hele regio. Het eerste filmpje werd in Boxtel goed ontvangen en in zijn kielzog volgden vele andere muzikanten. ,,Ik wilde het eerst juist wat low profile houden, maar de mensen van Liduina vonden dat ik dit moest delen. Het zou mensen opvrolijken."

De muzikant besefte later pas dat hij niet alleen de bewoners en medewerkers plezier deed met zijn muziek: ,,Ik hoor steeds vaker van mensen die de filmpjes hebben gezien, dat ze er ook zo van genoten hebben en er wat steun uit konden putten. Daar dacht ik nooit zo over na, maar ik ben blij dat mensen het zo zien."

AANGEPAST REPERTOIRE

De Gans is steeds op blijven treden voor ouderen en gehandicapten en paste daarbij steeds het repertoire aan op de doelgroep. Zo zong hij liedjes uit vervlogen tijden, maar ook Nederlandstalig als het publiek daar om vroeg vanachter de ramen van de verzorgingshuizen. De laatste tijd is het wat koud om buiten op te treden, maar zodra het kan wil de Boxtelaar weer op pad. ,,Zolang ik er gelukkig van word en ik de mensen zie stralen ga ik door. Het kost me wel wat tijd, maar dit levert juist weer een hele bijzondere energie op."

Maarten de Gans vertolkt swingende Ierse folk op de eerste Boxteldag. (Foto: Marc Cleutjens).
Maarten de Gans (vooraan) en Tom van Aarle van Acting the Maggot dit voorjaar bij zorgexpertisehuis Liduina in Boxtel. (Foto: Eigen collectie).
Afbeelding
Maarten de Gans te midden van de negen andere genomineerden voor de titel Brabander van het Jaar. De uiteindelijke winnaar staat links, in het zwart. (Foto: Lobke Kapteijns).