...OUDE MANNENGASTHUIS...
...OUDE MANNENGASTHUIS... Foto: Hans van Doorn

ESCH' PLATFORM STAPT NAAR PROVINCIE

PEP zet alles op alles om 'oud geld' terug te eisen

RENS VAN DEN ELSEN

In een uiterste poging om de gelden uit het legaat van Cooth en het Oude Mannengasthuis beschikbaar te houden voor de Essche gemeenschap, is Platform Esch' Perspectief (PEP) naar de provincie gestapt. Nu de gemeente Haaren vanaf morgen niet meer bestaat, is dit de laatste strohalm die de belangenorganisatie aanklampt.

Voorzitter Adri Verbruggen van PEP is samen met twee andere inwoners van Esch al enkele jaren in overleg met Haaren. Het drietal wil dat het dorp zelf weer zeggenschap krijgt over het geld. In augustus 2019 stelden zij voor een stichting op te richten om de legaten te beheren. Afgelopen zomer maakte het Haarense college van B en W duidelijk het geld uit de twee fondsen naar de algemene reserves te willen overhevelen en vervolgens te verdelen over de vier kernen Esch, Helvoirt, Haaren en Biezenmortel.

PEP is het daar niet mee eens en stapt nu naar de provincie. Die heeft al laten weten naar de zaak te willen kijken, mits er voldoende juridische aanknopingspunten zijn. Secretaris Cees van Rooij van het platform heeft daarvoor de voorwaarden die destijds aan de twee fondsen zijn verbonden boven water gekregen en voorgelegd aan de provincie.

VOORWAARDEN

Het legaat Van Cooth is een erfenis die rond 1900 werd geschonken aan de toenmalige gemeente Esch onder voorwaarde dat het geld ten goede zou komen ter verbetering van kennis van natuur en techniek. Het fonds voor het Mannengasthuis bestaat al sinds 1492 en is bij de herindeling in 1996 overgegaan naar de gemeente Haaren. Bij de verkoop van de woning aan de Haarenseweg in Esch is bepaald dat het geld naar ouderenbeleid zou gaan.