Afbeelding
Foto: Linda van de Wiel

What’s Up, Teun?


Fit blijven tijdens de tweede lockdown is een uitdaging. Het beeldscherm loert en het natte weer nodigt niet uit om naar buiten te gaan. Toch lukt het Teun Dominicus (9) uit Boxtel prima om fit te blijven. Hoe? Daar vertelt hij graag meer over.

Nou Teun, we zijn allemaal nieuwsgierig. Vertel eens hoe jij fit blijft tijdens deze periode. ,,Ik doe sinds drie jaar aan turnen. Daar heb ik geleerd te trainen op toestellen, maar ook op de vloer. En dat doe ik nu heel veel.”

Kun je wat voorbeelden geven? Misschien kunnen onze lezers er wat van leren? ,,Ja hoor. Om mijn buikspieren te trainen, doe ik sit-ups en een oefening die knipmessen heet waarbij ik mijn benen horizontaal beweeg. Voor mijn armspieren doe ik aan opdrukken en mijn rug train ik met de ‘holle schommel’. Bij deze oefening lig ik op mijn buik, strek ik mijn armen en benen uit en schommel ik op en neer. En voor mijn bilspieren doe ik squats.”

Bij turnen is lenigheid ook heel erg belangrijk. Hoe train je daarop? ,,Ik oefen elke avond de split en de spagaat. Oké, bijna elke avond. Ik moet het eigenlijk elke avond doen, maar ik heb niet altijd zin.”

Hoe blijf je tijdens de lockdown gemotiveerd? ,,Van mijn trainer van sportclub Prins Hendrik uit Vught krijg ik regelmatig een challenge. Zo moest ik vanuit handstand vijf toiletrollen op elkaar stapelen. Ook spelen we in teams een soort ’master mind’. In plaats van kleuren op de juiste plek zetten, doen we turnoefeningen die we in de goede volgorde moeten zetten. We hebben daarvoor negen pogingen.”

Wat mis je het meest nu je niet kunt turnen in de sportzaal? ,,De toestellen. Mijn lievelingstoestel is de rekstok. Daar kan ik zo lekker aan zwaaien. Ik kan inmiddels vier buikdraaien achter elkaar, maar heb thuis geen rekstok om nóg verder te komen. Ik vind ook het zwaaien aan de ringen erg leuk. Maar die heb ik ook niet thuis. Ik heb wel een paardvoltige. Hierop kan ik ook trainen. Ik zwaai er met mijn benen overheen.”

Wat ga je als eerste doen als je de sporthal; weer in mag? ,,Springen op de trampoline. Dat mogen we soms deels als warming-up. Soms wel een kwartier lang.”

(Tekst en foto: Linda van de Wiel)