BMW i3.
BMW i3. Foto: Transitie Boxtel

PLANNEN VOOR ZONNEVELD WELKOM

Gemeente Boxtel wil zelf zonneweide aanleggen

Wie met de gedachte speelt een zonneveld in de gemeente Boxtel aan te leggen, kan zijn plan tot 1 februari 2021 bij de lokale overheid indienen. Boxtel is ondertussen zelf ook bezig met een perceel tussen de Esschebaan en de Renbaan, dat maakte het college van B en W deze week bekend.

De gemeente heeft in het genoemde gebied elf hectare grond in eigendom, dat momenteel verpacht wordt. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) heeft zich al bereid getoond te investeren in een eventueel zonneveld op die locatie. Deze organisatie wil in samenwerking met burgerinitiatieven, de gemeente en investeerders tot 90 procent van de kosten dragen, op voorwaarde dat een andere partij de overige tien procent van de financiering voor zijn rekening neemt.

Het is de bedoeling dat inwoners een aandeel in dit zonnepark kunnen kopen en dat de winst terugvloeit in een duurzaamheids- of omgevingsfonds, waar uiteindelijk de hele gemeenschap van profiteert.

VIJFTIG HECTARE

Vooralsnog is er ruimte voor vijftig hectare aan zonneparken in gemeente Boxtel. Mocht de locatie aan de Esschebaan daadwerkelijk vol panelen komen te staan, dan resteert er nog zo'n veertig hectare voor andere initiatieven. Dat is onvoldoende om de totale energieopgave te dekken die de gemeente de komende jaren wil realiseren, maar voorlopig kan het elektriciteitsnet niet meer aan.

In september gaf de gemeenteraad een klap op de visie voor zon- en windenergie. Daarin staat hoeveel, waar en op welke manier de gemeente zonneparken toestaat binnen haar grenzen.

Plannen die ingediend worden worden aan een aantal voorwaarden getoetst. Een daarvan is dat de initiatiefnemer niet alle winst in zijn eentje opstrijkt. Wethouder Peter van de Wiel, binnen het Boxtelse college verantwoordelijk voor de energietransitie: ,,Van belang is dat iedereen kan meedoen en meeprofiteren van de opbrengsten van zonneparken. Dus ook inwoners met een smalle beurs. Dat is dan ook één van de belangrijkste punten: de omgeving moet participeren in het project."

ZONNELADDER

Boxtel hanteert de zogeheten zonneladder als uitgangspunt voor de toetsing van aangedragen projecten. Die stelt dat eerst de ruimte op daken moet worden benut. Vervolgens komen zonneweides nabij stedelijk gebied in aanmerking. Pas in de laatste plaats wordt gekeken naar de mogelijkheden voor zonneparken in het buitengebied. Boxtel neemt in eerste instantie alleen initiatieven in behandeling voor opwekking van solarenergie nabij stedelijk gebied.


DUURZAAM ALTERNATIEF EIGEN AUTO

Inwoners huren deelauto's 120 keer in drie maanden

Jan Hermens


Inwoners van Boxtel maakten de afgelopen drie maanden honderdtwintig keer gebruik van de deelauto's die sinds september in het dorp staan voor het project Samen Slim Rijden. Bij de start konden deelnemers gebruik maken van twee hagelnieuwe Renault Zoë's en onlangs is een derde elektrisch vervoersmiddel aan het wagenpark toegevoegd.

Initiatiefnemers Transitie Boxtel, Energie Coöperatie Boxtel en de gemeente hebben vorige week het proefproject geëvalueerd. Inwoners kunnen sinds september een elektrische deelauto huren. De twee Renaults zijn naast het gemeentehuis te vinden, de nieuwste loot aan de stam, een blauwe BMW i3, staat in de Pierre Janssenstraat.

BESTUURDERS

De auto's zijn behalve voor inwoners, ook bedoeld voor ambtenaren van de gemeente. Die kruipen nu echter weinig achter het stuur omdat zij veel thuiswerken. ,,Dit heeft te maken met de coronamaatregelen die op dit moment nog steeds gelden. Ambtenaren en het college volgen het advies om thuis te werken, tenzij het echt niet anders kan. Voor ritten die noodzakelijk zijn zien we dat de elektrische auto alsnog wordt gebruikt."

Volgens Transitie Boxtel zijn de deelwagens gunstig voor het milieu én voor de portemonnee van gebruikers die zelf geen eigen auto hebben. Menig personenwagen staat namelijk heel wat uren stil en dat kost ook geld. Verder vermindert de CO²-uitstoot als veel mensen hun diesel- of benzineauto wegdoen en elektrisch gaan rijden. Als ze dan ook nog eens kiezen voor een deelauto, betekent dit dat er op termijn minder parkeerplaatsen nodig zijn.

INTRODUCTIEAANBOD

Om mensen te stimuleren deel te nemen aan het project, hanteert de gemeente Boxtel een introductieaanbod: wie nu een abonnement afsluit kan tot 1 maart 2021 iedere maand 140 kilometer gratis rijden. Dit komt overeen met een voordeel van 25 euro per maand. Aanmelden kan via www.boxtel.samenslimrijden.nl.


p Deze BMW i3 is onlangs toegevoegd aan het wagenpark van Samen Slim Rijden in Boxtel. Er zijn nu drie deelauto's beschikbaar. (Foto: Transitie Boxtel).