Links: De Kroon aan de Dorpsstraat. Rechts: Joke en Willy van Nuland ontvangen tijdens de Boeremèrt een oorkonde voor mooiste kraam. (Foto's: familie Van Nuland).
Links: De Kroon aan de Dorpsstraat. Rechts: Joke en Willy van Nuland ontvangen tijdens de Boeremèrt een oorkonde voor mooiste kraam. (Foto's: familie Van Nuland). Foto: Collectie familie Van Nuland

'Gaode gij nog ekkes langs De Kroon vûr men'

PÅL JANSEN

In het begin van het nieuwe jaar is het dertig jaar geleden dat het winkeltje De Kroon aan de Dorpsstraat in Liempde de deuren sloot. Een kruidenierszaak zoals er meer waren, maar die op een enkele na zijn verdwenen uit het straatbeeld. Zussen Agnes, Dian en Ingrid groeiden op in en rond het winkeltje. ,,Ons pap en mam waren altijd met de zaak bezig, maar ik heb nooit het gevoel gehad dat ze voor ons geen tijd hadden", blikt Agnes terug.

'Gaode gij nog ekkes naor de Kroon?' Deze zin is in veel Liempdse huishoudens tussen 1965 en 1991 wel eens uitgesproken. Een pak shag halen, wat kleine boodschapjes doen... ,,Als de juffrouw geen tabak meer had, moest ík natuurlijk 'ekkes langs De Kroon'", grinnikt Ingrid. Moeder Joke van Nuland stond daar achter de toonbank. Netjes verzorgd, in schoon wit schort en met gepoetste schoenen.

Recent overleed de moeder van de drie zussen. Zij was de wederhelft van Willy van Nuland, die in 2010 stierf. Waar vader al fluitend alle adressen langs ging, was moeder het gezicht van de zaak. Zij tekende bovendien de handgeschreven bonnen én schulden op in de administratie. ,,Veel grote gezinnen in Liempde kwamen toen moeilijk rond. Sommige schulden bleven gewoon doorlopen", weet Dian nog. Maar Joke bleek zakelijk genoeg om sommige terugbetalingen subtiel los te weken. 'Dat is dan 6,50 gulden. O, u heeft nog 3,50 gulden openstaan? Dan maken we er mooi 10 gulden van', klonk het dan vriendelijk maar resoluut.

TROUWEN OP DINSDAG

De zaak heeft natuurlijk invloed gehad op de levens van Agnes, Dian en Ingrid. Allemaal hebben ze er gewerkt, de een wat langer dan de ander. Spelen op de zolder boven het magazijn, jaarlijks achter de kraam op de Boeremèrt en helpen met bezorgen. Ingrid: ,,Je kwam nog eens ergens..." En de zussen trouwden allemaal op een dinsdagmiddag; de winkels in Liempde waren dan dicht.

In het begin van 1991 sloten de winkeldeuren van De Kroon (ook nog bekend als Attent). De zaak was 'niet meer van de tijd', er kwam een grote supermarkt en Joke en Willy 'de Kroon' werden natuurlijk een dagje ouder. De winkels die volgden, waren geen lang leven beschoren. Een Chinees restaurant trok er medio jaren negentig in en inmiddels is het pand in bezit van horecaondernemer Ton van Alphen die het wil verkopen. Wat overblijft, zijn herinneringen in het naastgelegen ouderlijk huis aan de Dorpsstraat. Een luciferdoosje van het merk Attent, oude supermarktfolders en aanbiedingsposters. Voor de een is het oud papier, maar voor de ander een waardevolle herinnering aan vervlogen tijden...

Links: De Kroon aan de Dorpsstraat. Rechts: Joke en Willy van Nuland ontvangen tijdens de Boeremèrt een oorkonde voor mooiste kraam. (Foto's: familie Van Nuland).