Bedrijventerrein Ladonk vanuit de lucht.
Bedrijventerrein Ladonk vanuit de lucht. Foto: Albert Stolwijk

SAMENWERKINGSVERBAND OPMAAT VOOR EEN CONVENANT

Nieuw verbond gemeente en Ladonk


Jan Hermens

Ondernemers van Ladonk en de gemeente Boxtel zetten samen de schouders onder de toekomst van het bedrijventerrein. Dat is vrijdag bij DM Wheel Systems vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. Die geldt een jaar. Doel is om te komen tot een convenant dat per 2022 ingaat en per collegeperiode, normaal gesproken elke vier jaar, opnieuw wordt vastgesteld.

Tammo Bieze (Freenergics), Jan Marcelis (Vion) en Bas Doorn (Rabobank) ondertekenden het definitieve document. Namens de gemeente Boxtel zetten wethouder economische zaken Eric van den Broek en accountmanager bedrijven Ruben van der Hoeven hun handtekening. Iets meer op de achtergrond is ook ondernemer Frank van Schaaijk (DM Wheel Systems) bij de samenwerking betrokken.

AANDACHTSPUNTEN

Bieze licht toe: ,,We hebben in overleg met de gemeente acht aandachtspunten in de overeenkomst opgenomen: bereikbaarheid, veiligheid, arbeidsmarkt, kennisplatform, duurzaamheid, branchering, profilering en toekomstbestendigheid. Om deze thema's uit te werken, is ondersteuning nodig van ondernemers op het bedrijventerrein. Wij kunnen als kartrekkers niet alles zelf. Daarom zijn we nu al aan het peilen wie zich voor een bepaald aandachtspunt zou willen inzetten."

Een website over de ontwikkelingen omtrent Ladonk is in de maak. Bieze: ,,De site gaat in januari de lucht in."

OPSTAAN

In de overeenkomst is vastgelegd dat ondernemers en de gemeente regelmatig overleg voeren over de voortgang. Bieze: ,,We moeten nog nader bepalen wat voor structuur we met ondernemers voeren. Eerst kweken we draagvlak en bewustzijn. Samen aan de slag, dat is de bedoeling. Ondernemers van Ladonk moeten opstaan, anders gebeurt er niets."

Er liggen uitdagingen genoeg. De huisvesting van arbeidsmigranten bijvoorbeeld, het verbeteren van parkeerfaciliteiten en voorzieningen voor fietsers en voetgangers, het verduurzamen van het bedrijventerrein en de profilering van Ladonk. Bieze: ,,Welke speerpunten we als eerste oppakken, hangt af van de behoeften en interesses van de ondernemers op Ladonk." De kartrekkers gaan in het eerste kwartaal van 2021 in gesprek met collega-ondernemers om te horen waar hun prioriteiten liggen.

Persoonlijk vindt Bieze dat veiligheid snel aandacht verdient. Het Boxtelse bedrijventerrein beschikt over een Keurmerk Veilig Ondernemen van KIWA. En dat niet alleen, degene die het certificaat verstrekte, noemde Ladonk een van de veiligste bedrijventerreinen van Noord-Brabant, weet de eigenaar van Freenergics. ,,Mijn persoonlijke mening is dat als er niets gebeurt, we dat predicaat over twee jaar kwijt zijn. Het is mijns inziens dan ook van belang dat alle belanghebbenden bekijken welk steentje zij kunnen bijdragen aan de toekomst van Ladonk."

Er bestond in het verleden al een convenant tussen Boxtel en Ladonk. Dat verbrak de gemeente. Vervolgens is het afgelopen jaar gepoogd een Bedrijven Investerings Zone (BIZ) op te zetten, maar dat plan strandde. Bieze: ,,Terugkijken heeft wat mij betreft niet veel zin. We beginnen aan een nieuwe bladzijde."


p Om bedrijventerrein Ladonk, de economische motor van Boxtel, aantrekkelijk en veilig te houden, nu en in de toekomst, is actie nodig. Een aantal ondernemers en de gemeente Boxtel hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om lopende zaken voort te zetten en nieuwe ontwikkelingen vlot te trekken. De initiatiefnemers gaan in overleg met collega-ondernemers. (Foto: Albert Stolwijk).


112-nieuws


Brandjes

De brandweer van Boxtel kon deze week een aantal keer op pad om vuurtjes te blussen. Zo werd zondagavond tegenover de kinderboerderij een prullenbak in brand gestoken. Maandag trok de brandweer naar een akker aan de Hoogstraat in het buitengebied. Daar stond een stapel bamboestokken in de fik. Beide incidenten waren snel onder controle.

Afbeelding