Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PROVINCIE: GENOEG COMPENSATIE VOOR LEEFGEBIED ZOOGDIER

Vleermuis geen belemmering voor Langen Linden

RENS VAN DEN ELSEN

De gewone dwergvleermuis is geen sta-in-de-weg voor het nieuwbouwproject Langen Linden. Ontwikkelaar Dura Vermeer heeft bij de provincie een ontheffing aangevraagd in het kader van de Wet natuurbescherming en die is vorige week verleend. De bouw van 72 woningen op het terrein van voormalig verpleeghuis Lindenlust aan de Bosscheweg in Boxtel is daarmee een stap dichterbij.

Het is een standaardprocedure bij de voorbereiding op bouwplannen in gebieden met veel groen: de controle op de aanwezigheid van al dan niet beschermde diersoorten. Er is op het Lindenlust-terrein vorig jaar een drietal locaties ontdekt waar mogelijk een vleermuizenpaar zou verblijven, alle in bestaande bebouwing. Juist die panden moeten plaatsmaken voor nieuwbouw.

WONINGNOOD

De provincie vindt echter dat de aanwezigheid van het nachtdiertje niet opweegt tegen het belang van woningbouw. ,,De woningnood is hoog in Nederland en de gemeente Boxtel acht herontwikkeling op deze locatie zeer wenselijk", aldus een woordvoerder van de Omgevingsdienst Brabant Noord, die de ontheffing heeft verleend.

Daarbij heeft Dura Vermeer de opdracht gekregen om te zorgen voor alternatieve nestlocaties voor de dwergvleermuis. De projectontwikkelaar heeft daarop een twintigtal tijdelijke nestkasten opgehangen in het gebied langs de Bosscheweg. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk twaalf nestplekken in de nieuwbouwhuizen worden verwerkt. Daarmee is volgens de provincie voldoende compensatie geregeld voor het beschermde beestje.

Het bestemmingsplan werd begin november aangenomen door de Boxtelse gemeenteraad. In totaal komen er 72 woningen op het terrein. Dura Vermeer is verantwoordelijk voor 51 huizen uit het midden- en dure segment, waaronder rijtjeswoningen en tweekappers. Daarnaast komen er 21 appartementen met een huurprijs van 800 euro of meer. De twee kenmerkende 'poortwoningen' blijven bestaan en worden gebruikt als woonhuizen. Hoe de inrichting van het hoofdgebouw eruit gaat zien, is nog niet duidelijk.

Er is nog wel wat discussie geweest over de betaalbaarheid van de woningen, maar goedkoper bouwen is volgens wethouder Peter van de Wiel op deze locatie niet mogelijk.

VERKOOP

Naar verwachting start de verkoop in het voorjaar van 2021. Wanneer de schop de grond gaat, is afhankelijk van het aantal verkochte woningen. Het aanbod binnen het project Langen Linden staat sinds vrijdag op de website www.langen-linden.nl.


p Op het terrein van voormalig verpleeghuis Lindenlust verrijzen in de toekomst 72 woningen. (Foto: Peter de Koning).


GEMEENTEBESTUUR MORRELT NIET AAN EENMALIGE UITKERING

Toeslagenaffaire: Boxtel wacht instructies af


RENS VAN DEN ELSEN

De SP-fractie in Boxtel vroeg het college van B en W onlangs om coulant om te gaan met vijf lokale gedupeerden van de zogeheten toeslagenaffaire. Het gemeentebestuur antwoordde afgelopen week instructies van het Rijk en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) af te wachten om zijn handelwijze te bepalen.

Begin november kreeg Boxtel het bericht dat vijf gezinnen binnen de eigen gemeentegrenzen het slachtoffer zijn geworden van de te strenge frauderegels rond het aanvragen van kinderopvangtoeslag. Twee huishoudens zijn ernstig in de problemen gekomen. Het college weet echter niet om wie het precies gaat omdat de Belastingdienst vanwege de privacywetgeving geen gegevens deelt.

Alle gedupeerden in de affaire krijgen een eenmalige uitkering van 750 euro. Boxtel gaat deze niet verrekenen met een andere uitkering. Wel wacht de gemeente hiervoor op meer informatie vanuit Den Haag en de VNG. ,,Die zijn voor ons leidend. Wij wachten de instructies af en doen in de individuele gevallen wat nodig is, passend bij de rol van de gemeente in deze situatie", aldus het college. Dit geldt ook voor de vraag van SP om bewindvoerders te vragen coulant te zijn voor de getroffen gezinnen.


Coronavaccinatie: GGD prikt op de Amert in Veghel

HENK VAN WEERT

Uiterlijk maandag 11 januari start GGD Hart voor Brabant met coronavaccinaties. Dat gebeurt zeven dagen per week in een voormalig distributiecentrum op bedrijventerrein De Amert in Veghel.

Zorgmedewerkers krijgen als eerste een oproep om zich te laten inenten met het vaccin van BioNTech/Pfizer. Daarna volgen medewerkers uit de gehandicapten- en thuiszorg. Parallel hieraan wordt ook zo snel als kan gestart met het inenten van bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Die krijgen in hun eigen woonomgeving een vaccin van producent Moderna aangeboden.

OPSCHALEN

Het bedrijfspand aan de Amert 605 in Vegel voldoet volgens de GGD aan de eisen vanuit het RIVM en is bovendien geschikt om op te schalen. Daardoor kan in de loop van volgend jaar hier ook de grote groep 18- tot 60-jarigen zonder medische indicatie terecht voor het coronavaccin. Uiteindelijk verwacht de GGD in totaal 600.000 inwoners in de regio Noordoost-Brabant te vaccineren.

De gewone dwergvleermuis is een beschermde diersoort. (Foto: Ecopedia.be).
Afbeelding
Afbeelding