Fons Naterop, in 2019 waarnemend burgemeester van Boxtel, is door verkiezingsoverwinnaar Balans aangetrokken als informateur voor een nieuwe coalitie. Hij leidt de gesprekken die Balans voert met Combinatie95 om tot een beleidsakkoord te komen.
Fons Naterop, in 2019 waarnemend burgemeester van Boxtel, is door verkiezingsoverwinnaar Balans aangetrokken als informateur voor een nieuwe coalitie. Hij leidt de gesprekken die Balans voert met Combinatie95 om tot een beleidsakkoord te komen. Foto: Albert Stolwijk

Coalitievorming: dit jaar komt nog geen witte rook

HENK VAN WEERT


De hoop om vóór Kerstmis een nieuwe coalitie te presenteren, blijkt ijdel. Dat meldde informateur Fons Naterop maandag na vragen van deze krant.

De twee grootste partijen in de 23 leden tellende gemeenteraad, Balans (zeven zetels) en Combinatie (vijf zetels), hebben nog tot in januari de tijd nodig om tot een afronding van de onderhandelingen te komen, liet Naterop een dag later via een persbericht weten.

De mensen die de gesprekken namens beide partijen voeren, onder wie partijleider Mariëlle van Alphen van Balans en haar collega Désiré van Laarhoven van Combinatie95, zijn ‘intrinsiek gemotiveerd’ om er samen uit te komen, aldus de informateur. Hij omschrijft het onderhandelingstraject als positief en intensief. Naterop, die eind november door verkiezingswinnaar Balans naar voren werd geschoven om de onderhandelingen in goede banen te leiden, geeft aan dat de voorbije weken is ‘geïnvesteerd op relatie en inhoud’ en dit moet worden uitgediept.

INSTALLATIE RAAD

Maandag 4 januari komt de in november gekozen gemeenteraad voor het eerst in zijn nieuwe samenstelling bijeen en worden de debuterende raadsleden beëdigd in de raadzaal. Op dat moment is er dus nog geen nieuw college van B en W, zo werd deze week duidelijk. Dit betekent dat de huidige wethouders nog enige tijd hun taken demissionair blijven uitvoeren.

Het tussentijds aantreden van een nieuwe gemeenteraad is het gevolg van de opsplitsing van de gemeente Haaren waardoor het dorp Esch met ingang van 1 januari bij de gemeente Boxtel wordt gevoegd. De reguliere lokale verkiezingen slaat Boxtel in 2022 over; de raad en het college blijven tot 2026 op hun post.