Interieur zoals een van de appartementen in Sacre Coeur eruit komt te zien.
Interieur zoals een van de appartementen in Sacre Coeur eruit komt te zien. Foto: www.sacrecoeur.nl

OPLUCHTING BIJ ONTWIKKELAAR DE GROOT

Geen bezwaren tegen bouwplan Sacre Coeur


HENK VAN WEERT

Er zijn geen bezwaren ingediend tegen het plan om de voormalige Heilig Hartkerk aan de Baroniestraat te verbouwen tot appartementencomplex Sacre Coeur. Michel de Groot en zijn partner Melanie Huijberts, de eigenaren van het rijksmonument, zijn er opgelucht over en maakten deze week bekend dat aannemingsbedrijf Van Kasteren de verbouwing gaat uitvoeren.

,,Aanvankelijk dachten we anderhalf jaar nodig te hebben voor de uitvoering van het bouwproject, maar door gebruik te maken van nieuwe technieken denken we de verbouwing in een jaar tijd te kunnen realiseren", vertelde vastgoedondernemer De Groot uit Waalre deze week in een toelichting.

SLUITING PARKEERTERREIN

Nadat 70 procent van de woningen is verkocht, starten de bouwwerkzaamheden. Als de aannemer aan de gang is, kunnen de parkeerplekken voor de kerk niet worden gebruikt. Als de twintig ruime en luxueuze appartementen zijn gerealiseerd, kunnen buurtbewoners die daar interesse in hebben een autovak kopen of huren.

In het monumentale neogotische kerkgebouw, geopend in 1901, worden twintig appartementen gerealiseerd, waarvan drie lofts en een penthouse. Het woonoppervlakte varieert van zo'n honderd tot 225 vierkante meter. Daarnaast wordt de sacristie omgevormd tot een stadsvilla met een woonoppervlak van tweehonderd vierkante meter. Op dit planonderdeel is een optie genomen door een gegadigde. Voor andere appartementen hebben zich ook al belangstellenden gemeld, aldus De Groot.

VERKOOPPRIJZEN

Afgelopen zomer werden de verkoopprijzen bekendgemaakt van de appartementen. Sommige zijn sindsdien gestegen, andere prijzen zijn juist wat lager, aldus De Groot. Hij hield rekening met een marge vanwege de ontwikkelingen op de woningmarkt. Dat voor sommige woningen nu meer geld moet worden neergeteld, heeft vooral te maken met een extra luxueuze afwerking. De prijzen lopen nu uiteen van 397.500 tot 880.00 euro (inclusief parkeerplaats).



t De in 1901 ingewijde neogotische Heilig Hartkerk werd begin 2015 aan de eredienst onttrokken. Anderhalf jaar later kocht de Waalrese vastgoedondernemer Michel de Groot het rijksmonument. zijn plan om er een evenementen- en congrescentrum van te maken, liet hij varen. (Foto: Peter de Koning).


q Impressie van een van de appartementen die in Sacre Coeur worden gerealiseerd.

COLLEGE VOLGT VOORBEELD OISTERWIJK

Boxtel naar Raad van State
om situatie buitengebied


RENS VAN DEN ELSEN

Vlak voor de verkiezingen in november jongstleden stelde de gemeenteraad van Haaren het bestemmingsplan voor het buitengebied vast. De ontvangende gemeenten Boxtel, Oisterwijk en Vught willen dit nu het liefst zo snel mogelijk weer terugdraaien en gaan in beroep bij de Raad van State.

De huidige gemeente Haaren, die per 1 januari wordt opgeheven, wil stoppende boeren in het buitengebied meer mogelijkheden geven om hun agrarisch bedrijf van bestemming te veranderen. Zo ontstaat er bijvoorbeeld ruimte om leegstaande stallen om te toveren tot een autobedrijf of huisvesting voor arbeidsmigranten.

Maar die regeling zal volgend jaar vreemde situaties opleveren. De vier dorpen die de gemeente Haaren telt, worden in 2021 verdeeld over verschillende gemeenten. Zo komt Esch bij Boxtel. Het besluit van het Haarense college van B en w zou betekenen dat een boer die bijvoorbeeld actief is op de Ruiting in Esch meer mag dan een agrariƫr die zijn bebouwing op buurtschap Tongeren heeft staan. Terwijl beiden volgend jaar tot dezelfde gemeente horen.

Boxtel hanteert strengere regels als het gaat om het buitengebied en zij wil dan ook dat Haaren dezelfde regels toegepast. Dat is een stuk praktischer voor de ontvangende gemeente, die anders weer de regelgeving moet gaan aanpassen. Bij de opsplitsing van de gemeente Haaren is namelijk afgesproken dat de bestaande regels in elk geval twee jaar voortbestaan. In het geval van dit bestemmingsplan zou dat flinke gevolgen kunnen hebben voor een deel van het buitengebied dat straks onder de gemeente Boxtel valt. Dat wil het college van B en W nu op voorhand al voorkomen.

TERZIJDE

Toen het bestemmingsplan in september tijdens een bijeenkomst van de Haarense raad werd besproken, waren de ontvangende gemeenten ook al tegen. De bezwaren werden echter terzijde gelegd omdat de provincie Noord-Brabant oordeelde dat Haaren de procedure voorbeeldig had doorlopen.

Oisterwijk nam daarom het initiatief voor het beroep en vond in Boxtel en Vught medestanders. In de raadsinformatiebrief die het Oisterwijkse college aan haar raadsleden stuurde wordt gesproken over een 'gecoƶrdineerd beroep'. Het college van B en W in Oisterwijk wil haar eigen bezwaren gegrond verklaren en verwacht dat de Raad van State hier in mee gaat.

Afbeelding