Christ Pijnenburg in de studio van Loesch. Hij werd geïnterviewd bij het tienjarig bestaan van de Essche lokale omroep. (Foto: Piet van Oers).
Christ Pijnenburg in de studio van Loesch. Hij werd geïnterviewd bij het tienjarig bestaan van de Essche lokale omroep. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

ESCH KIJKT VANAF 2021 NAAR 'DOMMELLAND'

Beeldscherm omroep LoHa gaat op zwart


HENK VAN WEERT

Aangezien de gemeente Haaren op oudejaarsdag ophoudt te bestaan, komt er ook een einde aan de lokale omroep LoHa. Per gemeente geeft het Commissariaat voor de Media immers slechts één zendmachtiging uit.

Met ingang van het nieuwe jaar gaat het scherm van LoHa (Ziggo-kanaal 48) dus op zwart. Via www.loha.tv en YouTube kunnen nog wel oude uitzendingen worden teruggekeken. ,,En misschien ook nog via www.eschweb.nl", meldt Christien van Schijndel, vrijwilligster van de omroep.

Sinds de zomer van 2014 maakte LoHa uitzendingen. ,,Dat werd mogelijk gemaakt door de belangeloze en tomeloze inzet van een groot aantal vrijwilligers uit Esch en omgeving, medewerkers die bij nacht en ontij voor ons klaarstonden om beelden vast te leggen op video en uit te zenden op de kabel, zodat iedereen kon kijken en genieten van de vele activiteiten binnen de dorpsgrenzen van de gemeente Haaren", aldus de omroep.

Iedere dorpskern had in principe een eigen productieteam, de ene ploeg was wat enthousiaster dan het andere, maar ze kregen allemaal dezelfde kansen.

Uitzendingen werden mogelijk gemaakt door de wettelijke financiële bijdrage van de gemeente Haaren, door de geldelijke bijdragen van de adverteerders en sponsors, door de schenkingen van enkele verenigingen en spontane giften van enthousiaste kijkers. Ruim tweehonderd zogeheten 'steunzenders' van LoHa kochten jaarlijks tijdens het Essche Bierpompfeest een donateurskaart en dongen maandelijks mee naar het bloemetje-van-de-maand, ook wel eens een taart of mandje met levensmiddelen uit de Spar.

BEHEER BEELDARCHIEF

Hoe het beeldarchief van LoHa, en voordien (vanaf 1992) van de Essche lokale omroep Loesch, wordt bewaard en beheerd voor het nageslacht, is nog onduidelijk. Er is in de loop van de tijd een schat aan beeldmateriaal gemaakt op video, cd en dvd.

Inwoners van Esch kunnen met ingang van het nieuwe jaar voor lokale tv- en radio-uitzendingen terecht bij omroep Dommelland. Dit is te vinden via Ziggo op kanaal 47, bij KPN en XS4ALL op kanaal 1465, T-Mobile (849) en glasvezelnet Solcon (811).




Op Liemt Gemunt: clubs verdelen twaalfduizend euro

De consumentenactie Op Liemt Gemunt, bracht dit jaar 11.983,07 euro op. Het bedrag wordt verdeeld onder lokale verenigingen en stichtingen.

De opbrengst werd vrijdagavond bekendgemaakt tijdens een online spelshow. Andere jaren gebeurt dat tijdens kerstmarkt Liemt Lopt Uit, maar die werd vanwege de coronacrisis afgelast. Aan de spelshow deden zo'n driehonderd gezinnen mee die OLG-muntjes konden winnen.

Op Liemt Gemunt werd elf jaar geleden geïntroduceerd door de plaatselijke ondernemersvereniging OVL om consumenten aan te sporen vooral lokaal te winkelen.


q De familie De Wit, woonachtig aan de Hogenbergseweg in Liempde deed vrijdagavond enthousiast mee aan de Grote Online TV Show. (Foto: Albert Stolwijk).

De familie De Wit, woonachtig aan de Hogenbergseweg in Liempde deed vrijdagavond enthousiast mee aan de Grote Online TV Show.