Voorzitter Xaveer van Lokven (rechts) en Paul van Alphen van stichting BELL kijken uit naar de komst van Esch naar Boxtel. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Voorzitter Xaveer van Lokven (rechts) en Paul van Alphen van stichting BELL kijken uit naar de komst van Esch naar Boxtel. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

KARAVAAN TREKT DOOR DE VIER DORPEN MET EEN NIEUWJAARSPRESENTJE VOOR ALLE INWONERS VAN DE GEMEENTE

Eindelijk is het zover: een warm welkom voor Esch

RENS VAN DEN ELSEN

Na peilingen, een referendum, een aftredende burgemeester, een waarnemend burgervader en uren aan vergaderingen in verschillende gemeenteraden is het volgende week dan eindelijk zover: Esch komt bij Boxtel. Stichting BELL is al ruim een jaar bezig met de voorbereidingen, maar moest vanwege het coronavirus ook pas op de plaats maken. Daardoor krijgt het welkomstfeestje niet de grandeur die de organisatie voor ogen had. Maar helemaal niks doen, was ook geen optie. Dus is er gezocht naar een oplossing binnen de geldende maatregelen: een karavaan en een film.

De plannen voor een mooi BELL-jaar lagen klaar. De stichting zou drie grotere evenementen organiseren: de aftrap tijdens de Culturale in Podium Boxtel, een spectaculaire show bij recreatieplas De Langspier op nieuwjaarsdag en het eindfeest daags voor festival Bazaar in juli. Daarnaast zou iedere maand aansluiting worden gezocht bij evenementen waar de verbinding tussen Boxtel, Esch, Liempden en Lennisheuvel duidelijk zichtbaar is. Zo was er al contact met de organisatie van het Oktoberfest in sporthal De Braken, zou de Bokselse Kwis flink wat vragen over Esch bevatten en was het idee om tijdens het Kwekdeuntjesfist carnavalsverenigingen uit alle dorpen te vragen een liedje op te voeren.

PARELTJE

Maar op de Culturale na werd alles afgelast en dus kon de stichting ook haar BELL-stempel niet overal op drukken. Voorzitter Xaveer van Lokven vindt het jammer dat het zo is gelopen is. ,,Maar ondanks alle afgelastingen merk ik wel dat de BELL-gedachte leeft. Zowel bij de Esschenaren als bij de inwoners van de andere dorpen. Boxtel krijgt er echt een pareltje bij. Het zou zonde zijn om daar geen aandacht aan te besteden. Gelukkig zijn we creatief genoeg om iets moois neer te zetten. Dat is met de maatregelen in het achterhoofd volgens mij zeker gelukt. Op oudejaarsdag en -avond laten we dat zien met een karavaan en de film De Bellen van Boxtel."

VERHALEN

In de film worden niet alleen de omgeving en de inwoners van Esch in beeld gebracht, maar ook die van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. ,,Naast mooie droneshots, vertellen twaalf bewoners ook een bijzonder verhaal. Dat gaat van een meisje dat graag vaker wil dansen tot een jonge schrijver en van iemand die dit jaar zowel verdriet als vreugde kende tot een boer die spelt kweekt. Veel aspecten uit de dorpen komen terug en staan uiteindelijk met elkaar in verbinding", legt Van Lokven uit.

De organisatie achter de film - naast leden van BELL ook een deel van de Essche stichting Op Drift - hield voorafgaand aan de opnames een schrijfwedstrijd op alle basisscholen uit de gemeente Boxtel. De winnaar - de negenjarige Tibo van Berkel uit Lennisheuvel - mocht zijn verhaal voor de camera vertellen. Hij werd dinsdagochtend thuis verrast door Van Lokven. Daarnaast treden ook muzikanten op uit de vier dorpen van de toekomstige gemeente Boxtel.

Voor het maken van de film kreeg de stichting ook hulp van Boxtheater. ,,Dat hebben we echt heel mooi in beeld gebracht. Hoe? Ja, daarvoor moet je op oudjaarsavond gaan kijken", grinnikt Van Lokven. Hij vervolgt: ,,Laat ik bovendien onze eigen club vrijwilligers niet vergeten. Het is erg fijn om te merken dat uit alle kernen creatieve mensen zich hebben aangesloten bij de stichting en dat we er - ondanks alle beperkingen - toch een mooi BELL-jaar van maken."

Omroep Dommelland verzorgt donderdag 31 december vanaf 20.00 uur de uitzending. Van Lokven: ,,We hopen dat veel mensen de film gaan zien, want hij is zeker het bekijken waard."

OLIEBOLLEN

De toevoeging van Esch bij Boxtel gaat rond de jaarwisseling dus niet stilletjes voorbij. Sterker nog, met flink wat kabaal brengt de stichting het unieke gebeuren bij alle inwoners in alle dorpen onder de aandacht. Donderdag 31 december rijdt er een karavaan door de straten die ongetwijfeld op gaat vallen. Met een dj, een omroeper die de boodschap van de uitzending van De Bellen van Boxtel gaat verkondigen en het uitdelen van duizend oliebollen vanuit enkele opvallende voertuigen wordt Esch toch welkom geheten.

Dat gebeurt allemaal coronaproof. De karavaan staat bijvoorbeeld nergens stil, om groepsvorming te voorkomen. Ook worden de oliebollen niet fysiek overhandigd, maar bij mensen aan de voordeur gehangen. Vrijwilligers voeren dit alles in tweetallen uit, de maximaal toegestane groepsgrootte.

De stoet vertrekt op oudejaarsdag rond 15.00 uur vanuit Liempde. Vervolgens rijden de wagens door naar Lennisheuvel, worden alle wijken van Boxtel aangedaan en eindigt de tocht tegen 18.00 uur in Esch. De route die wordt gevolgd, is grotendeels dezelfde als de tocht die Sinterklaas reed tijdens zijn alternatieve intocht eind november in de gemeente Boxtel, met toevoeging van Esch natuurlijk.

VERVOLG

Ondanks het coronavirus is er binnen de geldende maatregelen toch ruimte gevonden om Esch welkom te heten. In hoeverre BELL kan aansluiten bij toekomstige maandelijkse activiteiten is - gezien de omstandigheden - nog ongewis.

Het eindfeest rond het weekend van festival Bazaar staat volgend jaar vooralsnog gewoon op de planning bij de organisatie. Het is volgens BELL-voorzitter Van Lokven namelijk nu nog koffiedik kijken hoe de corona-vlag er tegen die tijd bijhangt...

Initiatiefnemer Xaveer van Lokven (links) interviewt Jan van der Heijden voor de welkomstfilm die tijdens oudjaarsavond vanaf 20.00 uur wordt uitgezonden op Omroep Dommelland. (Foto: Gerard Schalkx).
De (kerst)kaarten die stichting BELL volgende week gaat uitdelen verwijzen naar de uitzending van de film, later die avond. (Foto: Rens van den Elsen).
In de kerstboom in winkelpassage de Croon in het centrum van Boxtel hangen veel kerst- en nieuwjaarswensen voor BELL. De spar werd begin december geschonken door Wim de Vroom. (Foto: Rens van den Elsen).