Deze drie voetbalmeiden van RKSV Boxtel demonstreren een rondootje. Ze doen mee aan een dag met onderlinge wedstrijdjes, speciaal voor meisjes die lid zijn van Boc. Publiek is er niet bij aanwezig. Dat deert de voetbalsters niet, zij werken enthousiast hun wedstrijden af. Plezier staat deze zaterdag voorop. (Foto: Albert Stolwijk).
Deze drie voetbalmeiden van RKSV Boxtel demonstreren een rondootje. Ze doen mee aan een dag met onderlinge wedstrijdjes, speciaal voor meisjes die lid zijn van Boc. Publiek is er niet bij aanwezig. Dat deert de voetbalsters niet, zij werken enthousiast hun wedstrijden af. Plezier staat deze zaterdag voorop. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

JEUGD TRAINT IN WINTER DOOR EN SPEELT ONDERLINGE DUELS

RKSV Boxtel promoot meisjesvoetbal

Jan Hermens

Meidenvoetbal zit al een poos in de lift. RKSV Boxtel telt bijvoorbeeld 110 meisjes. Die rennen zaterdag met de bal aan de voet over de velden van de club in de Munselbuurt. Ze spelen onderlinge wedstrijdjes, vlak voor de winterstop.

Onder normale omstandigheden hadden de voetbalsters waarschijnlijk vriendinnen mee mogen nemen om kennis te maken met de sport. Maar aangezien de omstandigheden al maanden niet normaal zijn, zit dat er dit keer niet in. Het blijft bij een onderling treffen.

Tim van Grinsven is een van de begeleiders deze zaterdag en tevens trainer bij 'BOC', zoals de club in de volksmond door het leven gaat. Aardig detail: hij voetbalt in een vriendenteam bij zustervereniging ODC. ,,Maar ik heb ook lang bij RKSV Boxtel gespeeld, van de mini's tot en met de A-jeugd. Ik ben er een poosje uit geweest vanwege blessureleed."

De onderlinge wedstrijdjes zijn de laatste voor de feestdagen en voor de winterstop, die eigenlijk niet zo mag heten. Van Grinsven: ,,We trainen gewoon door en in het nieuwe jaar gaan we verder met onderlinge partijtjes. Er is alleen geen sprake van wedstrijden tegen andere clubteams. Overigens zijn die wekelijkse potjes voor alle jeugdleden, niet alleen voor de meisjes."

Als het coronavirus voldoende onder controle is, start in het voorjaar de competitie weer en mogen de meiden hun krachten meten met voetbalsters van elders. Nu testen ze alleen elkaars vaardigheden met de bal. Op het kunstgras nemen de meiden het in teams van vier speelsters tegen elkaar op. Ze hoeven geen heel voetbalveld te overbruggen, het is tenslotte geen olympische training voor de marathon of de honderd meter sprint. De goaltjes zijn aangepast aan de grootte van het speelveld. Dat betekent goed mikken.

Van Grinsven: ,,We hebben meisjes van verschillende leeftijden in een viertal gezet. We hebben bijvoorbeeld MO19 en MO15 gemixt."

Femke van der Steen (16) voetbalt in MO19, haar gelegenheidsteamgenoot Noor van Rooij (14) in MO15. ,,Ik ben al lid van deze club sinds de mini's", vertelt Femke. Voor Noor geldt hetzelfde. Speelsters met ervaring dus. ,,Ik houd van de gezelligheid onderling", zegt Femke. ,,En van het sporten in teamverband", vult Noor aan.

LINKSHALF

De oudste van de twee neemt in haar elftal de linkshalfpositie in. Een speelster dus die zowel aanvallend als verdedigend werk verricht tijdens een wedstrijd. Femke: ,,Ik denk dat ik beter ben in verdedigen." Noor staat linksachter. Ook zij komt verdedigend het best tot haar recht, vindt ze.

Echte idolen weten de meiden niet zo een-twee-drie te noemen, maar het spel van Lieke Martens kan de goedkeuring van Femke zeker wegdragen. Om zover te komen als de begenadigde voetbalster van de Oranje Leeuwinnen is, naast talent, veel oefening nodig. Als het fluitje van de coördinator klinkt, spoeden de meiden zich dan ook weg. Een volgend oefenpartijtje wacht.


p Deze drie voetbalmeiden van RKSV Boxtel demonstreren een rondootje. (Foto: Albert Stolwijk).