Met een dregboot zocht de pollitie sinds vrijdag op de Dommel in Liempde en Boxtel naar de al drie weken vermiste Rob van Berkel (75) uit Sint-Oedenrode. Uiteindelijk werd het levenloze lichaam zondagmiddag aangetroffen ter hoogte van de Kerkakkers. (Foto: Remco Rooijakkers | Persburo Sander van Gils).
Met een dregboot zocht de pollitie sinds vrijdag op de Dommel in Liempde en Boxtel naar de al drie weken vermiste Rob van Berkel (75) uit Sint-Oedenrode. Uiteindelijk werd het levenloze lichaam zondagmiddag aangetroffen ter hoogte van de Kerkakkers. (Foto: Remco Rooijakkers | Persburo Sander van Gils). Foto: Remco Rooijakkers | Persburo Sander van Gils

OPROEP REGIONALE ZORGORGANISATIES:

'Coronamoe? Houd vol en houd kerstfeest klein'

De zorgsector in Noordoost-Brabant roept inwoners in deze regio op om de coronaregels niet te laten verslonzen en vol te houden. En vooral ook het kerstfeest op kleine schaal te vieren. ,,Het is belangrijk om vol te houden en samen te blijven optrekken bij het tegengaan van het coronavirus", stelt onder meer Jacqueline Joppe van Zorggroep Elde Maasduinen.

Joppe, ook bestuurslid van het regionaal overleg acute zorg, deed haar oproep deze week samen met bestuursvoorzitter Piet-Hein Buiting van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Regien Kievits, huisarts en directeur van Zorggroep Chronos. Zij spreken namens het zorgpersoneel van ziekenhuizen, woonzorgcentra, verpleeghuizen, thuiszorg en huisartsenpraktijken en roepen iedereen op samen een vuist te maken tegen het coronavirus.

BEGRIP

,,Het virus heeft effect op iedereen. En begrijpelijkerwijs zijn veel mensen corona-moe. Daardoor wordt het steeds moeilijker om de maatregelen te blijven volgen. Of soms zelfs om begrip te hebben voor elkaar. Zeker tijdens de feestdagen die iedereen, juist nu, graag had willen doorbrengen met dierbaren. Maar juist om die dierbaren te beschermen, is het belangrijk om alle voorzorgsmaatregelen te blijven respecteren", benadrukt het drietal. ,,Houd vol. En doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor je ouders, opa en oma of de buurman. En voor alle mensen die nu op welke manier dan ook geraakt worden", stellen Joppe, Buiting en Kievits.

Volgens de regionale zorgorganisaties vraagt de tweede golf van de coronapandemie nog meer van iedereen dan de eerste. Niet alleen van de zorg, maar ook in andere branches en in ieders persoonlijke leefomgeving. De corona-pandemie test het uithoudingsvermogen van alle inwoners van Noordoost-Brabants, beseft het drietal. Dat geeft aan dat - ondanks de komst van een vaccin - ook 2021 nog volop in het teken van het virus en de effecten daarvan zal staan.

De kwaliteit van leven komt voor meer hulpbehoevenden in het gedrang als reguliere zorg wordt uitgesteld om corona-patiënten te kunnen behandelen, leggen de bestuurders uit. Dat was afgelopen voorjaar al het geval toen cliënten en patiënten van de woonzorgcentra, verpleeghuizen en het Jeroen Bosch Ziekenhuis geen bezoek meer mochten ontvangen. ,,De zorgorganisaties doen er alles aan om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Dat vraagt om een bijdrage van iedereen", aldus Joppe en haar collega's.

VACCIN

Er wordt hard gewerkt aan het beschikbaar stellen van een vaccin. ,,Dat helpt ongetwijfeld in de strijd tegen het virus. Maar het blijft nog steeds een gevecht dat wij voorlopig allemaal moeten voeren. De gezamenlijke oproep van de zorgorganisaties is dus: houd vol, houd het klein met kerst. Alleen samen kunnen we het virus overwinnen."


75-JARIGE MAN WERD DRIE WEKEN VERMIST

Verdwenen Rooienaar dood
gevonden in Dommel Liempde

De al drie weken lang vermiste Rob van Berkel (75) uit Sint-Oedenrode is zondagmiddag dood aangetroffen in rivier de Dommel ter hoogte van de Kerkakkers in het buitengebied van Liempde. De oorzaak van zijn overlijden is volgens een politiewoordvoerder niet te wijten aan een misdrijf.

Vrijdagmiddag en zaterdagochtend ging een politieteam al met een dregboot de Dommel op vanaf de wiel bij de brug in de Molendijk in Liempde. Zondag rond het middaguur meldde een woordvoerder van de politie nog dat de zoekactie niets opleverde. Later die middag kwam het bericht dat er toch een man in het water was aangetroffen. En al snel werd duidelijk dat het de inwoner van Sint-Oedenrode was waar al zo lang naar werd gezocht.

GEVONDEN FIETS

Dat juist in de omgeving van Liempde werd gespeurd, heeft er mee te maken dat de fiets van Van Berkel enkele dagen na de verdwijning daar werd gevonden. Dat bleek hemelsbreed slechts een kilometer verwijderd te zijn van de plek waar de vermiste man zondag werd aangetroffen.

De politie voerde de zoekactie afgelopen weekeinde onder meer uit met speciale apparatuur om een lichaam in ontbinding te detecteren. Ook werd met speurhonden gezocht in de omliggende bossen en weilanden en assisteerde zaterdagochtend een helikopter. Dit keer met succes, want nu werd het ontzielde lichaam alsnog gevonden.


Politie


Ongeval Schijndelsedijk

Een bestelbus wilde vrijdagmiddag de provinciale weg tussen Boxtel en Schijndel oversteken ter hoogte van de Eekhoorn. De bestuurder zag daarbij een personenauto op de N618 over het hoofd. Beide voertuigen raakten zwaar beschadigd, de chauffeur van de personenauto raakte gewond. Nadere details wilde de politie niet vrijgeven.


           ...JACQUELINE JOPPE...    (Foto: Ruben Meijerink/APA, 2017)