Handentherapeut Carlo Spee stopt met werken, al is hij bereid bij grote drukte bij te springen in fysiotherapiepraktijk De Dommel. (Foto: Marjolein Nooijen).
Handentherapeut Carlo Spee stopt met werken, al is hij bereid bij grote drukte bij te springen in fysiotherapiepraktijk De Dommel. (Foto: Marjolein Nooijen). Foto: Marjolein Nooijen

THERAPEUT SPEE STOPT MET WERKEN

Fysiopraktijk De Dommel zal Carlo's gefluit missen

Jan Hermens

,,We zullen Carlo's gefluit in de praktijk missen." Karin Brekelmans en Mieke van der Steen doelen op het naderende afscheid van Carlo Spee, die jarenlang verbonden was aan fysiotherapiepraktijk en handencentrum De Dommel. Eind van dit jaar stopt Spee met werken.

Hij is bijna 62 en krijgt straks meer tijd om zijn kinderen en kleinkinderen in het buitenland te bezoeken, om wandel- en fietsvakanties te houden en als vrijwilliger in het Oertijdmuseum te helpen.

Spee: ,,Het runnen van een praktijk geeft voldoening, maar is ook intensief. Ik had de praktijk overigens al per 1 januari 2020 verkocht aan DBZ Fysio. Dit jaar was ik als zzp'er werkzaam bij het handencentrum. Daar houd ik mee op, maar wanneer de nood aan de man is, bij drukte of ziekte van medewerkers, ben ik bereid bij te springen."

HANDTHERAPIE

Handen vormen de specialisatie van Spee. 27 enkelvoudige botten bevat een hand en daarnaast meerdere pezen, spieren en zenuwen. Een complex geheel dat wij zeer intensief gebruiken. Wie met klachten aan dit lichaamsdeel kampt, voelt zich letterlijk onthand. Spee: ,,De laatste twintig jaar hield ik me specifiek bezig met handen en polsen. Toen ik daarmee begon, was handtherapie nog geen onderdeel van eerstelijns zorg. Daarvoor moest je naar een revalidatiecentrum. Dat is veranderd." Inmiddels werken de handtherapeuten van De Dommel samen met plastisch chirurgen, reumatologen, orthopeden en andere specialisten in de regio.

Spee kan na 32 jaar met een gerust hart een stapje terugdoen. Brekelmans en Van der Steen zijn het nieuwe aanspreekpunt geworden binnen de praktijk en hebben vol enthousiasme de bedrijfsvoering op zich genomen. Van der Steen: ,,Carlo is een echte vakman, hij heeft ontzettend veel kennis van zaken, heeft een berg aan ervaring en is daarnaast ook echt een mensen-mens. Geliefd bij iedereen. We zullen hem missen in de praktijk, maar gaan desalniettemin de toekomst vol vertrouwen tegemoet."

ROEPEN

De scheidend handentherapeut dankt zijn cliƫnten voor hun vertrouwen in de praktijk. Fietsliefhebber als hij is, komt hij in Boxtel ongetwijfeld bekenden tegen die hem de hand willen schudden. Spee: ,,Mensen die mij op straat tegenkomen en willen groeten, zwaai niet alleen, maar roep mij even. Mijn ogen zijn niet zo goed, ik herken gezichten van afstand niet, maar mijn gehoor is prima."


KLING KLOKJES KLINGELINGELING

Beiaardspel geeft klank en kleur aan kerstavond

Kerstavond leek werkelijk een stille nacht te worden in Boxtel. In de Sint-Petrusbasiliek zijn geen vieringen. In de protestantse kerk wel, maar zonder bezoekers. Beiaardier Tommy van Doorn brengt Boxtel vanavond, donderdag 24 december toch in kerstsfeer.

Hij verzorgt van 19.00 tot 20.00 uur een extra bespeling op het carillon. De vertrouwde klank van klokken, zo onmiskenbaar verbonden met kerstavond en de feestdagen, zal op die manier toch niet geheel afwezig zijn. Van Doorn strooit vanuit de Petrustoren stemmige klanken uit over het dorp. Volledig coronaproof en op veilige afstand kan iedereen luisteren naar Stille nacht, Wij komen tezamen, Winter wonderland, I'm dreaming of a white Christmas en allerlei andere bekende kerstliederen. Kling klokjes klingelingeling, maar dan letterlijk.

Een aantal klokken van het Boxtelse carillon. (Foto: Peter de Koning).