Afbeelding
Foto: Maarten Melis

Meer balans in Boxtel en op onze kleine Aarde


In het tijdschrift De Kleine Aarde werden destijds regelmatig artikelen gepubliceerd over het belang van een nieuwe economie, waarbij men niet voortdurend uit is op groei van het Bruto Binnenlands Product. Die enge focus op steeds meer geld, vooral in de rijke landen, heeft de hele Aarde in grote problemen gebracht. We hebben veel te veel geproduceerd, met te veel fossiele energie, en te veel andere schadelijke stoffen. De dramatische afbraak van de natuur, de levensgevaarlijke klimaatontwrichting, en ook de deken van gifstoffen die overal neerdaalt, zijn bekende voorbeelden.

Gelukkig is er mondiaal een groot netwerk gegroeid van bewegingen en organisaties die zich inzetten voor die nieuwe economie, waarbij het welzijn van mensen en de natuurlijke omgeving voorop staan. Voor belangstellenden, google maar eens de Wellbeing Economy Alliance, waar al veel Nederlandse mensen en organisaties bij zijn aangesloten, zoals bijvoorbeeld het landelijk Platform Duurzame en Solidaire Economie, waarin ik sinds 2006 actief ben, aanvankelijk vanuit De Kleine Aarde.

Op 2 december jongstleden hield António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, een indrukwekkende speech over de deplorabele toestand op Aarde. Hij stelde alle landen voor de noodtoestand uit te roepen, en alles op alles te zetten om gezondheid en welzijn absolute voorrang te geven.

Goed nieuws in dit verband is dat er een initiatief is gekomen om een stimulans te geven aan de verdere ontwikkeling van De Kleine Aarde. Wat daar al gedaan wordt door het Kleine Aarde Netwerk, de Voedseltuin en de gezamenlijke iemkers verdient zeker verdere ondersteuning, met voorrang voor het welzijn van mensen en de natuurlijke omgeving.

Graag wens ik alle Boxtelaren vooral welzijn in 2021, en spoedig ook een groen en zo autovrij mogelijk centrum, met voorrang voor ontmoeting, een drankje, overleg, een etentje, en vooral aankopen van producenten uit de regio. Blijf loyaal, koop lokaal!

Voorts ben ik van mening dat er voor een goede balans in het college van B en W naast Combinatie95 nog één van de 2-zetel-partijen moet aanschuiven, die ook prioriteit geeft aan duurzaamheid en welzijn, lokaal en mondiaal.


        JAN JUFFERMANS