Afbeelding
Foto: Jetse Offers

TOOF PET de TOVERPET: HET RENDIER

VOORLEESVERHAAL | JETSE OFFERS

Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waar je naar kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Lennox Langenhuizen (6 jaar) Toof Pet op.

Het is de week voor kerst. Lennox hoeft deze week niet naar de basisschool De Vorsenpoel, want het is kerstvakantie.
‘Waar woont de kerstman?’ vraagt Lennox aan haar mama.
Mama Sanne vertelt dat de kerstman op of dichtbij de noordpool woont. Men weet niet precies waar. ‘Noordpool? Waar is de noordpool?’ vraagt Lennox.
Mama pakt haar telefoon, zoekt “aarde” en laat aan Lennox een foto van de aarde zien.
‘Kijk,’ zegt zij ‘Tussen alle sterren beweegt ook deze bol, de aarde. Ergens op deze bol wonen wij. De noordpool ligt op de bovenkant van die bol en is bedekt met ijs en sneeuw. Daar ergens woont de kerstman.’
‘Op tekeningen van de kerstman zie je hem vaak met zijn slee vliegen.’ zegt Lennox.
‘Ja,‘ antwoordt mama ‘Zijn slee wordt getrokken door rendieren. Dat zijn herten die in de sneeuw en de kou kunnen leven en heel ver kunnen lopen.’
Lennox denkt diep na. ‘Maar kunnen rendieren vliegen?’ vraagt zij.
Mama zoekt een rendier op haar telefoon en laat de foto aan Lennox zien. ‘Zet je toverpet op en ga het vragen.’ Dat vindt Lennox een goed idee. Zij zet haar pet op, pakt de klep vast, kijkt naar de foto en zegt: ‘Toof opgelet, voor dit rendier heb ik jou opgezet.’ PATS BOEM, Lennox is ineens een rendier op de noordpool. ‘We zijn op de noordpool’ roept Toof op het hoofd van Lennox. Zij staat met haar poten in de sneeuw.
Ja, poten, want een rendier heeft geen benen maar poten.
Zij is midden in een kudde rendieren terecht gekomen. Zo’n rendier wordt ook wel “kariboe” genoemd. De kudde staat op een grote kale vlakte. Zo’n vlakte heet een toendra. Er zijn bijna geen bomen.
Lennox heeft honger. ‘Hallo, ik ben Lennox,’ zegt zij tegen het rendier naast haar ‘Waar kan je hier eten?’
´Ik heet Rudolf.’ zegt het rendier en kijkt Lennox verbaasd aan. ’Je weet toch wel hoe je moet eten? Gewoon met jouw grote hoeven de sneeuw en het ijs wegkrabben. Daaronder groeit heerlijke mos.’
Lennox doet wat Rudolf zegt en eet haar buik helemaal vol.
‘Kan jij vliegen?’ vraagt Lennox.
‘Nee, natuurlijk niet,’ antwoordt Rudolf ‘Ik ben geen vogel!’
‘Waarom kunnen de rendieren van de kerstman dan wel vliegen?’ vraagt Lennox nieuwsgierig.
‘Omdat de kerstman kan toveren.’ antwoordt Rudolf. ‘Hij bindt ons voor zijn slee, wijst met zijn hand en roept de toverspreuk “Ho Ho Ho, Ka Ri Boe, Ga Daar Naar Toe”. Die toverspreuk kent geen mens.’
‘Hihi, nu lekker wel. “Ho Ho Ho, Ka Ri Boe, Ga Daar Naar Toe”,’ roept Lennox ‘Ik ben eigenlijk een mens.’
‘Nietwaar, je bent een rendier.’ zegt Rudolf een beetje boos.
‘Zie je niks geks aan mij?’ vraagt Lennox. Rudolf kijkt eens goed naar Lennox.
‘Je hebt een leuke rode pet op die mij aankijkt.’
‘Ja, dat is Toof Pet de toverpet.’ Lennox vertelt wat zij allemaal kan met de pet.
‘Wow, vet!’ reageert Rudolf ’Dus jij kunt ook toveren?’
‘Ja, zeg Rudolf, de kerstman brengt toch cadeautjes met kerstmis?’ vraagt Lennox.
‘Ja, dat klopt, maar bij jullie is, denk ik, zijn grote vriend Sinterklaas al geweest!’
‘Dat is waar.’ zegt Lennox ‘Wat heb jij prachtige horens op jouw kop.’
‘Dat heet een gewei.’ zegt Toof Pet op het hoofd van Lennox. ‘Zijn gewei is nog een beetje zacht en rubberachtig. Pas als het niet meer groeit wordt het heel hard.’ Toof vertelt dat rendieren ook best hard kunnen rennen. Als ze rennen maken hun hoeven een leuk klik-klak-klik-klak geluid.
‘Wat vinden jullie niet leuk, Rudolf?’ vraagt Lennox.
‘Wolven,’ antwoordt Rudolf ‘Daar zijn we heel bang voor omdat wolven hard bijten.’
‘Ik weet genoeg over rendieren en de kerstman is nu niet hier. Ik ga weer terug naar huis.’ zegt Lennox.
Zij schudt hard met haar kop en de pet vliegt af. PATS BOEM. Lennox is ineens weer Lennox en thuis. Zij raapt haar pet op en zegt ‘Mama, ik weet een groot geheim van de kerstman, maar ik mag dat, jammer genoeg, aan niemand vertellen.’

Jouw (klein)kind ook een keer een hoofdrol in een Toof Pet-verhaal in Brabants Centrum? Dat kan! Meld hem of haar aan op toofpet.nl. Op die site is ook een e-book te bestellen met familie en vriend(inn)en in bijrollen.


JAN EN LOLA JUREREN GEMONDSE KINDERKERSTSTALLEN VAN LEGO

Lego Masters beoordelen bouwsels

Josien den Otter en Linda van Boeckel, initiatiefnemers van de Gimmese Stallekesroute, houden voor de kinderen van basisschool Sint-Lambertus op woensdag 30 december een Lego- en Duplochallenge. De enige echte Lego Masters, Jan Pennings en Lola Nouwens uit Boxtel, vormen de jury van de wedstrijd.

Van Boeckel: ,,Toen de Gimmese Stallekesroute meer vorm kreeg en de aanmeldingen binnenstroomden, bedachten we al snel dat we voor de basisschoolleerlingen in Gemonde ook iets op touw wilden zetten. Omdat veel kinderen Lego- of Duplofan zijn, leek een kerststalbouwcompetitie ons wel een leuk idee."

Gemondse kinderen in de leeftijd tot en met groep acht kunnen zich aanmelden voor de wedstrijd. Het is de bedoeling dat zij een kerststal van Lego of Duplo bouwen. Jan en Lola beoordelen de stalletjes op woensdag 30 december vanaf 18.00 uur. Diezelfde avond valt de top drie in de prijzen.

Den Otter: ,,Ik heb voor mijn werk contact gelegd met Jan en Lola en bedacht me toen dat zij wellicht onze juryleden willen zijn voor de Legochallenge. Na een paar berichtjes over en weer lieten zij weten dit graag te doen voor de Gemondse kinderen."

Pennings en Nouwens wonnen in mei dit jaar de eerste editie van het televisieprogramma Lego Masters en zijn sindsdien BB'ers (Bekende Boxtelaren). Zij letten woensdag op creativiteit, techniek, materiaalgebruik en andere aspecten.

AANMELDEN

De Gemondse basisschoolkinderen kunnen zich aanmelden tot en met maandag 28 december via de link https://tinyurl.com/y2x5k6tq.

Twee dagen later als de uitreiking plaatsvindt, zullen alle Lego- en Duplokerststallen van de deelnemers ook zichtbaar zijn voor bezoekers van de Gimmese Stallekesroute.



Jan Pennings en Lola Nouwens wonnen dit jaar Lego Masters. Zij vormen de jury van de Legochallenge in Gemonde. (Foto: Peter de Koning).