Jessica en Bas de Bont met hun in oktober geboren zoon Jamie.
Jessica en Bas de Bont met hun in oktober geboren zoon Jamie. Foto: Peter de Koning

ZWANGER EN BEVALLEN IN TIJDEN VAN CORONA

'Genieten van baby Jamie
in onze eigen bubbel'

Een zwangerschap, bevalling en de eerste weken met je kersverse baby zijn altijd al enerverend en overweldigend. Een kindje verwachten en krijgen middenin een coronacrisis is nog wat heftiger. Bas en Jessica de Bont werden in oktober ouders van zoontje Jamie en brachten een groot deel van de zwangerschap door tijdens de lockdown. Lekker rustig, soms ook moeilijk.







'Rare tijden vragen om creatieve oplossingen, maar we hebben ons wél aan de regels gehouden'
















Het is rond carnaval als Jessica en Bas ontdekken dat er een kleine De Bont bij gaat komen. Kort daarna duikt het dan nog redelijk onbekende virus Covid-19 – in de volksmond bekend als corona – ook in Nederland op. Niemand die op dat moment nog weet heeft van de grote impact die het virus op de hele wereld zou krijgen. Maar dan is het 15 maart en worden de strenge maatregelen bekendgemaakt. Zoveel mogelijk thuiswerken, niet bij elkaar op bezoek gaan en vooral in huis blijven.
Jessica’s baan bij attractiepark Toverland stopt en ze komt thuis te zitten. Ook echtgenoot Bas voert zijn werkzaamheden als CliniClown vooral digitaal uit. ,,Eigenlijk was het voor mij wel prettig om in mijn eerste trimester vooral thuis te zijn”, vertelt Jessica. ,,Ik was alleen maar moe en lag zoveel mogelijk te slapen.” Bas vult aan: ,,Af en toe wat eten en drinken en verder sliep ze. Nu het verdere leven nagenoeg stil lag, was dat ook mogelijk.”
Tussen het slapen en thuiswerken door, is het stel druk bezig met de verbouwing van zijn woning. Het huis wordt vrijwel geheel verbouwd, zo komt er onder meer een aanbouw. ,,We bivakkeerden op de eerste verdieping”, blikt Jessica terug. ,,Gelukkig was de badkamer op orde, maar daar was alles mee gezegd. Koken deden we op een gaspitje en met een magnetron.”
Bas: ,,Het was heel studentikoos allemaal. Doordat ik vanuit huis werkte, had ik meer tijd om tussendoor te klussen én om er voor Jessica te zijn. We hebben de zwangerschap echt samen gedaan, in onze eigen bubbel. Dat was ook wel heel mooi en bijzonder.”


NIET SHOWEN
Toch hebben de coronamaatregelen ook een groot nadeel voor de aanstaande ouders. Jessica is geboren en getogen in België en haar volledige familie woont daar. Doordat de grenzen dicht zijn, kan ze hen niet zien. ,,Dat was wel heel moeilijk. Je wil je zwangerschap graag met hen delen, vooral voor mij en mijn mama was het zwaar”, zegt Jessica. ,,Toen de grenzen weer open gingen, was ik aan het werken in Toverland, maar ben meteen naar huis gegaan. Bas en ik zijn in de auto gesprongen en naar België gereden. Eindelijk kon ik mama zien en haar vertellen dat we een jongetje zouden krijgen, dat wisten we toen net. Het was geweldig om eindelijk met haar over de zwangerschap en het kindje te kunnen praten.”
Lachend vult ze aan: ,,Weet je wat ik eigenlijk nog het meest gemist heb tijdens mijn zwangerschap in coronatijd? Dat niemand kon zien hoe mooi zwanger ik was. Ik kon niet showen met mijn buik.” Bas: ,,Nou ja, gelukkig hebben we de foto’s nog.”


CULTUURSHOCK
Vanaf 1 september had Jessica verlof en kon ze thuis nog wat laatste klusjes doen om de verbouwing op tijd klaar te krijgen. De dag voor de bevalling werd zelfs nog de laatste hand gelegd aan de kinderkamer. ,,In de nacht van 10 op 11 oktober begon het te rommelen. ’s Ochtends om zeven uur hebben we de verloskundige gebeld. We moesten haast maken om op tijd in het ziekenhuis te komen, het ging allemaal heel snel. Om tien uur is Jamie geboren”, vertelt de trotse mama.
Van de coronaperikelen hebben ze dan weinig last, ze merken het alleen na afloop van de bevalling. Bas: ,,Vanwege corona moet je twee uur na de bevalling het ziekenhuis weer verlaten. Dat is echt bizar snel.” Jessica: ,,Dat was voor mij als Vlaamse sowieso een cultuurshock. In België blijf je sowieso een paar dagen in het ziekenhuis en heb je dus uitgebreid de tijd om te wennen aan het moederschap. Je krijgt veel adviezen en hulp. In Nederland sta je na een paar uur in je eigen huis met een baby. Wat een verschil, ook zonder de coronatoestanden.”


GEEN KERSTDINER
Toen kleine Jamie werd geboren, waren de maatregelen net wat minder streng en konden de grootouders hun kleinkind wel komen bewonderen. ,,Toen we net thuis waren uit het ziekenhuis, stond er een camper voor de deur”, vertelt Jessica lachend. ,,Eerst kwamen onze moeders binnen kijken en daarna de vaders. Ze hebben elkaar echt afgewisseld. Rare tijden vragen om creatieve oplossingen, maar we hebben ons wél aan de regels gehouden. ”
Ook andere bezoekers konden langskomen, maar niet meer dan één gezin per dag en met voldoende afstand. Bas: ,,Het is overweldigend, al die belangstelling voor je kindje. Dat was heel fijn, maar ook heftig. Wat dat betreft was de coronaperiode met alle regels voor ons wel goed. We zijn beiden niet goed in nee zeggen, terwijl we zeker in het begin juist ook de rust wilden voor Jamie en voor onszelf. Corona heeft ons wat dat betreft echt in bescherming genomen.”


EVEN BIJTANKEN
En nu zijn de maatregelen verder aangescherpt en kan Jessica wederom haar familie niet ontmoeten. ,,Gelukkig heb ik naaste familieleden een paar weken geleden nog gezien. En mama heeft een nachtje op Jamie gepast, zodat Bas en ik even konden bijtanken. We zijn vooral blij dat ze dat heeft gedaan en hem eventjes voor zichzelf heeft gehad”, zegt Jessica. ,,Maar ook voor de ouders van Bas is het zwaar. Ze wonen weliswaar dichterbij maar kunnen Jamie voorlopig ook niet of nauwelijks zien. Gelukkig is er Skype en Zoom zodat er toch contact is, al is het dan op afstand.”
Bas: ,,We genieten daarom maar gewoon in onze eigen bubbel. Natuurlijk willen we graag vrienden en familie ontvangen, maar het mag gewoon niet. We zijn heel voorzichtig en houden ons echt aan de regels.” Lachend: ,,Al had ik me wel erg verheugd op een kerstdiner met zeventien mensen en Jamie in onze nieuwe aanbouw.”