Geen zeven jaar, maar 24 maanden in drugszaak

De straffen die het Openbaar Ministerie (OM) eiste tegen de uit Boxtel afkomstige Alex P. en de broers Martijn en Patrick de K. zijn door de Rotterdamse rechtbank vallen aanzienlijk lager uit. De 33-jarige hoofdverdachte P. krijgt nu in plaats van een celstraf van zeven jaar, nu 24 maanden, waarvan 14 maanden voorwaardelijk.

Zijn medeverdachten kregen beiden twee jaar celstraf, maar ook voor hen werd een groot gedeelte omgezet in voorwaardelijk. Voor Martijn 535 dagen en Patrick vrijwel zijn hele straf. P. zat al tien maanden in voorarrest en dus hoeft hij niet meer terug achter de tralies.

De vrienden handelden ruim een jaar lang in drugs die zij vanuit diverse plaatsen in Oost-Brabant per post verstuurden. De handel vond vooral plaats via het dark web. In 2017 onderschepte de Finse douane 61 pakketten drugs en sloeg alarm. Het bleek dat P. zijn bedrijf in onderzoekschemicaliƫn gebruikte als dekmantel. Saillant detail: het bedrijf was gevestigd aan de Duit, vlak achter het politiebureau. In augustus 2017 werd een inval gedaan.

De rechters achtten niet alles bewezen, wat het OM ten laste legde. De eisen waren volgens hen dan ook te hoog. P. moet nog wel een taakstraf van 240 uur vervullen.