Sluit VION! met de emmer slootwater op weg naar de varkensslachterij. Hun boodschap is duidelijk. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Sluit VION! met de emmer slootwater op weg naar de varkensslachterij. Hun boodschap is duidelijk. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

LEZINGEN OVER AFSLUITING DUIKER ONDER SPOORBAAN NABIJ VION LOPEN UITEEN

Onduidelijkheid over moment dat stuw dichtging

Jan Hermens en Henk van Weert

Het is vooralsnog onduidelijk hoe lang het afvalwater dat twee weken geleden uit een bassin bij de Boxtelse varkensslachterij Vion lekte, vrije doorgang had naar de Dommel. Instanties geven daarover uiteenlopende lezingen. Het waterschap zegt dat een duiker waardoor het water via-via in de rivier terecht had kunnen komen, een halfuur na de melding was afgesloten; ooggetuigen zeggen dat het vervuilde water nog zeker anderhalf uur vrij spel had. Ook de Omgevingsdienst Brabant-Noord (OBDN) meldt dat de duiker langer open stond, dan het waterschap zegt.

De lekkage zorgde vorige week voor veel beroering. De fractie PvdA-GroenLinks raakte verontrust en stelde vragen tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 8 december. Het bericht met filmpje dat de groene sociaaldemocraten op Facebook hadden geplaatst, zorgde voor onnodige onrust in de ogen van burgemeester Ronald van Meygaarden. Hij baseerde zich op een melding van waterschap De Dommel dat de sloot waarin het vervuilde water terechtkwam was afgesloten.

Een woordvoerder van het waterschap antwoordde deze week op vragen van deze krant: ,,Wat ik bij ons gehoord heb is het volgende: namelijk dat de eerste lekkage rond acht uur, kwart over acht is geconstateerd. Onze handhaver was rond half negen ter plaatse. De stuw was toen al dicht."

De lekkage ontstond maandag 30 november in de bassins van HydroBusiness, het bedrijf dat de waterzuiveringsinstallatie van Vion aan de Van Salmstraat exploiteert. Een van de ondernemers in het naastgelegen bedrijfsverzamelgebouw, constateerde 's ochtends rond acht uur dat het water over de rand van een bassin klotste. Hij waarschuwde Fred Faes, de woordvoerder van de gezamenlijke ondernemers in het bedrijfsverzamelgebouw, die op zijn beurt weer aan de bel trok bij Vion.

08.30 OF 09.30 UUR?

Volgens Faes hebben twee medewerkers van Vion in opdracht van het waterschap rond tien uur de duiker afgesloten en kon het vervuilde water ook niet meer wegstromen. Volgens de ODBN, die rond kwart over negen met een toezichthouder op de locatie arriveerde, was het waterschap er rond halftien en werd toen de klep van de duiker afgesloten.

Als het waterschap gelijk heeft en de stuw om halfnegen dicht was, dan zat er minder dan een half uur tussen de eerste melding en het afdammen van de sloot. Klopt de lezing van de ODBN, dan heeft de stuw sinds acht uur 's ochtends nog anderhalf uur opengestaan. Heeft ondernemer Faes het bij het rechte eind, dan stond de schuif nog wat langer omhoog. Desalniettemin is er volgens de ODBN uit onderzoek van het waterschap gebleken dat er geen afvalwater vanuit het bassin van HydroBusiness naar de Dommel is gestroomd.

DEMONSTRATIE

De lekkage hield deze week de gemoederen nóg even bezig. Actiegroep 'Sluit Vion!' hield maandag een kleine demonstratie naar aanleiding van de lekkage en bood een directeur Bert Eurlings van de varkensslachterij een emmer slootwater aan. Dit omdat de actiegroep vindt dat 'de vervuiler in z'n eigen vuil mag zitten'. Els Rijke Sluit Vion!: ,,We hadden ook nog potjes versierd met de beeltenissen van de directieleden en met water gevuld. Die mogen de leden van de directie op hun bureau zetten."

Het protest van Rijke en een andere activist eindigde op het politiebureau. ,,We weigerden ons identiteitsbewijs te laten zien. Dat vonden we nergens voor nodig. De politie dacht daar anders over."

Hun ultieme doel, sluiting van de varkensslachterij, bereiken de demonstranten met deze actie zeker niet. ,,Maar we hebben onze boodschap over kunnen brengen", aldus Rijke.

Op pagina 9 in deze krant is meer te lezen over Vion. De lokale SP heeft politieke vragen gesteld over de varkensslachterij en wil een actieplan om de overlast die het bedrijf veroorzaakt, te laten verdwijnen. De socialisten reppen zelfs van juridisch afdwingbare maatregelen. Het college van burgemeester en wethouders vindt zo'n plan niet nodig. Volgens het dagelijks bestuur van de gemeente wordt er al voldoende actie ondernomen om de problematiek rond Vion op te lossen.

De bewuste stuw staat inmiddels weer open. (Foto: eigen collectie).
Voor ieder lid van de directie van Vion een eigen potje met slootwater. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding