Afbeelding
Foto: Rens van den Elsen

HEMA EN ACTION VANDAAG ALSNOG DICHT

Coronaregels zaaien ook in Boxtel verwarring

RENS VAN DEN ELSEN

Wel open, of toch weer niet. Na de inktzwarte aankondiging van premier Mark Rutte dat Nederland in een lockdown gaat voor vijf weken, is er een hoop onduidelijkheid, zo bleek gisteren. Vooral bij winkeliers. Alle niet-essentiële zaken moeten tot 19 januari de deuren sluiten. Maar wat valt daar nu onder en wat niet? Winkels in Boxtel als de Hema en Action vallen in een grijs gebied, want zij verkopen ook essentiële producten...

In het Boxtelse centrum is het deze woensdag in vergelijking met twee dagen eerder stil. Bij enkele winkels staan nog wel wat rijen, maar dat zijn drogisterijen zoals de Kruidvat of zaken waar pakketjes afgehaald mogen worden.

Bij de Hema aan de Rechterstraat vraagt een medewerker alle bezoekers bij binnenkomst vriendelijk wat ze precies komen kopen. Als het geen voedsel is, mogen ze weer rechtsomkeer maken. Een mevrouw wil weten of ze nog kerstkaarten kan kopen, want bij de supermarkt zijn ze op. Het antwoord is nee en ze kan op zoek naar een andere oplossing voor haar kaartentekort. Iets vertellen over de situatie mogen de werknemers van de Hema niet. ,,Daarvoor moet u bij het hoofdkantoor zijn", klinkt het resoluut.

Eenzelfde verhaal bij de Action aan de Van Hornstraat. Maar waar het in het centrum rustig is, lopen klanten daar nog wel af en aan. Een groot deel van de winkel is echter met plastic zeiltjes en lint afgezet. De Duitse koopjeswinkel opende woensdagmiddag toch de deuren, nadat ze dinsdag hadden gebruikt om de niet-bruikbare schappen af te schermen.

GESLOTEN

Het bleek niet van lange aard, want woensdagmiddag hakte het Rijk de knoop voor wat betreft niet-essentiële winkels door. Zowel de Hema als de Action in Boxtel, maar ook elders in het land, moesten vandaag, donderdag 17 december, alsnog dicht. De Xenos aan de Stationsstraat hield de deur ook woensdag gewoon gesloten (zie kleine foto onder).

Wat verderop, in de Breukelsestraat, heeft bloemist Peter van Loon van Jasmijn zijn kerst- en bloemstukken buiten op tafeltjes uitgestald. Binnenkomen mag niet, maar op straat verkopen is wel toegestaan, vertelt hij. ,,We verzorgen veel kerstversieringen voor gemeenten en bedrijven, dat hadden we gelukkig allemaal net afgerond toen de lockdown werd afgekondigd. Wat dat betreft mag ik me in m'n handen knijpen."

Het duurt nog lang voor we (hopelijk) weer wat meer mogen. Maar tot die tijd is het doorbijten, voor de Boxtelse ondernemers, maar ook voor de inwoners.


q Action in Boxtel zette woensdagmiddag nog even de deuren open. Xenos bleef dicht. (Foto's: Rens van den Elsen).

Afbeelding