CONCREET PLAN IN VOORJAAR BIJ DE RAAD

Initiatiefgroep DKA neemt Collectief over

PÅL JANSEN

Initiatiefgroep De Kleine Aarde - 2021 vormt het nieuwe bestuur van stichting De Kleine Aarde, voorheen Het Collectief. In het voorjaar willen de vijf leden een concreet uitvoeringsplan aan de Boxtelse gemeenteraad presenteren.

Dit laat woordvoerder Anton van Aert - voormalig wethouder in Boxtel en oud-burgemeester van Best - weten namens de initiatiefgroep, die verder bestaat uit Theodoor van Leeuwen (initiatiefnemer Voedseltuin), Ger van den Oetelaar (voormalig wethouder Boxtel), Frans Hoek (ex-directeur-bestuurder Helicon Opleidingen) en Onno Niessen. De laatste is per 1 december toegetreden tot de initiatiefgroep en is tevens voorzitter van het Kleine Aarde Netwerk (KAN).

Intussen krijgt het plan al meer richting en ook is er al een profiel gemaakt van partijen die samen zouden kunnen werken op De Kleine Aarde. Van Aert: ,,Denk aan partners die kinderopvang bieden en partijen in de zorg- en arbeidstoeleiding." Daarbij kunnen mensen denken aan reïntegratiebureaus en organisaties die beschut werk bieden. Momenteel is er al een concrete samenwerking tussen de Voedselbank Boxtel en Reclassering Nederland (lees elders in deze krant).

VOORWAARDEN

Een aantal voorwaarden om deel te kunnen nemen, is belangrijk, licht Aerts verder toe: ,,Het mogen geen commerciële organisaties zijn. Bovendien moeten toekomstige partners het gedachtegoed van milieueducatie op De Kleine Aarde onderschrijven." En ook niet onbelangrijk: lokale partijen hebben de voorkeur. ,,Dat is echter geen harde voorwaarde. Om voldoende partners straks aan de slag te kunnen krijgen, kan het zijn dat we ook buiten Boxtel moeten kijken", zegt Van Aert.

TWEE GROTE OPGAVEN

,,We staan voor twee grote opgaven. De eerste is de samenwerking verbeteren. Veel afspraken met de huidige gebruikers van De Kleine Aarde zijn nog onduidelijk; er zijn weinig overeenkomsten op papier gezet." Daaruit volgt een betere communicatie, geeft de voormalig gemeentebestuurder aan. ,,Omdat dan voor iedereen helder is waar diegene voor verantwoordelijk is en wat die kan en mag op het terrein."

Daarnaast werkt de initiatiefgroep gestaag door aan het uitvoeringsplan voor De Kleine Aarde. Naast datgene wat er precies gaat gebeuren, wil de gemeenteraad ook weten hoe het zit met de centen. ,,In het voorjaar krijgt de politiek het plan inclusief financiële paragraaf onder ogen zodat daar aan het einde van het schoolseizoen een klap op kan worden gegeven."

STICHTING

Stichting De Kleine Aarde is in feite de voortzetting van het Collectief, een samenwerkingsverband van oorspronkelijk zeven partijen opgericht in 2017 om het terrein aan het Klaverblad te ontwikkelen. Die stichtingsnaam bestond in het verleden ook al, maar die entiteit werd in 2010 opgeheven.

Hoewel tussen het huidige bestuur en het nieuwe de overdracht al is besproken (en ook medegedeeld aan de gemeente Boxtel), moeten de krabbels nog worden gezet volgens Van Aert. ,,We willen dat officieel maken vóór 1 januari."