Omslag van het boekje over de Gemondse wandelroute. De afbeelding vormt een onderdeel van het verzetsmonument dat in 2004 werd onthuld aan de Hooghemertseweg. (Foto: eigen collectie).
Omslag van het boekje over de Gemondse wandelroute. De afbeelding vormt een onderdeel van het verzetsmonument dat in 2004 werd onthuld aan de Hooghemertseweg. (Foto: eigen collectie). Foto: eigen collectie

DORUS DE BIE BEVRIJDINGSROUTE

Natuurwandeling langs oorlogsplekken Gemonde

Voor het eerst sinds lange tijd werd in het najaar van 2019 het einde van de Tweede Wereldoorlog uitgebreid herdacht in Gemonde. De werkgroep die inhoud gaf aan de activiteiten rond 75 jaar bevrijding heeft nu een wandelroute uitgezet die vernoemd is naar Dorus de Bie, een van de mensen uit het Gemondse verzet.

Het vijftig pagina's tellend boekje op A5-formaat draagt als titel Dorus de Bie Bevrijdingsroute en verschijnt deze maand, meldt woordvoerder Wim Verhoeven. Hij maakte het boekje samen met Willem van der Steen en Thea Tilburgs die net als hij lid zijn van de werkgroep. Naast de routeaanduiding is in de brochure uitgebreide informatie te vinden, vaak voorzien van foto's, over personen en locaties die in de oorlog en tijdens de bevrijding van Gemonde van belang waren.

ROUTEPIJL

Op sommige plaatsen is de route gemarkeerd met een bruin-wit-geel vlaggetje, voorzien van een routepijl of cijfer. Dat verwijst naar het verhaal in het boekje, waarin wordt beschreven wat zich ter plekke heeft afgespeeld of naar informatie over het gebied dat men tijdens de wandeling doorkruist, geeft de samensteller aan.

Hij vervolgt: ,,De wandelroute is gemaakt als eerbetoon aan de verzetsgroep van de Gasthuiskamp en is vernoemd naar Dorus de Bie vanwege zijn rol die hij en de andere leden van deze groep hebben gespeeld bij het in veiligheid brengen van geallieerde Airborne-militairen."

VEERTIEN KILOMETER

De circa veertien kilometer lange wandelroute begint op het kerkplein in hartje Gemonde en voert over zowel verharde wegen als zandpaden. De eerste helft gaat via het bosrijke gebied van Gasthuiskamp-Overkamp, de bossen van de Marggraff Stichting en voert uiteindelijk naar café 't Groene Woud bij het Duits Lijntje in de Liempdse buurtschap Kasteren. Via natuurgebied De Geelders gaat de wandeling vervolgens terug naar Gemonde
,,Op sommige delen van de route kan het op bepaalde tijden van het jaar erg modderig en nat zijn, waterdicht en stevig schoeisel wordt dan aanbevolen", verduidelijkt Verhoeven.
Het boekje wordt morgen gedrukt en is vanaf volgende week à vijf euro telefonisch te bestellen bij de Gemondse horecabedrijven, doe-het-zelfzaak Schellekens en heemkundevereniging Den Hogert.


p Omslag van het boekje over de Gemondse wandelroute. (Foto: eigen collectie).


t De afbeelding op de kaft is een onderdeel van het verzetsmonument dat in 2004, bij de herdenking van zestig jaar bevrijding, werd onthuld aan de Hooghemertseweg. (Foto: Henk van Weert).

In oktober 2004 werd aan het Hooghemertseweg in Gemonde dit verzetsmonument onthuld.