De talentvolle celliste Hanneke Rouw laat zich meevoeren door de klassieke muziek die zij met haar instrument produceert. Dertig bezoekers luisterden naar de muzikale voorstelling in de Protestantse kerk.
De talentvolle celliste Hanneke Rouw laat zich meevoeren door de klassieke muziek die zij met haar instrument produceert. Dertig bezoekers luisterden naar de muzikale voorstelling in de Protestantse kerk. Foto: Peter de Koning

KLASSIEK IN DE KERKEN ONTHAALT TALENTVOLLE CELLISTE

Speelvreugde klinkt in protestantse kerk

Het was alweer een tijdje geleden dat er in de protestantse kerk in Boxtel een live-concert ten gehore werd gebracht. Alle beschikbare stoelen waren bezet toen celliste Hanneke Rouw zaterdag in de serie van Klassiek in de kerken suite 2 en 3 van Bach speelde.

Buiten was het donker, binnen was het licht, warm. Kortom, een uitstekende ambiance voor muziek van Bach. Maar dan; ga daar maar zitten, helemaal alleen, kwetsbaarheid ten top. En zeker omdat het 'de bijbel' van de celloliteratuur betreft. Hanneke Rouw maakte het zich zaterdag niet gemakkelijk. Als voorbeeld heeft zij de gerenommeerde Nederlandse cellist Anner Bijlsma. Die heeft een uitgebreide studie gemaakt van Bach's suites en daar een specifieke streektechniek voor ontwikkeld. De muziek is al complex, laat staan de toevoeging van 'de Anner Bijlsma-methode'.

EIGEN FEEDBACK

Rouw weerde zich dapper, speelde met veel aandacht voor sfeer en rust. Zelf had ze een camera geïnstalleerd, waarmee ze haar eigen feedback organiseerde. Sommige delen waren wat aan de voorzichtige kant, ook niet altijd trefzeker qua intonatie.

Maar er waren ook momenten die durf en met name speelvreugde uitstraalden, zoals de Gigue uit de tweede suite. Ongetwijfeld zal Rouw haar opgenomen beelden gebruiken om haar spel te verfijnen. Gezien haar concertprogramma (liefst 21 concerten tot de zomer) heeft ze daar genoeg mogelijkheden toe.

De organisatie vond het prettig om te constateren dat er in Boxtel voldoende aandacht is voor Klassiek in de kerken. Alle coronamaatregelen in acht nemend werd het aandachtige publiek getrakteerd op een uur klassieke muziek. Even weg van alle ellende, als het ware mediterend de zaterdagmiddag afsluiten. Met dank aan de talentvolle celliste.


p Hanneke Rouw laat zich meevoeren door de klassieke muziek die zij met haar instrument (cello) produceert. Dertig bezoekers luisterden zaterdag naar de bijzonder muzikale voorstelling in de Protestantse kerk.

De talentvolle celliste Hanneke Rouw laat zich meevoeren door de klassieke muziek die zij met haar instrument produceert. Dertig bezoekers luisterden naar de muzikale voorstelling in de Protestantse kerk.