SCHOLEN SCHAKELEN RAZENDSNEL OM

Na de kerstvakantie onderwijs via internet

Jan Hermens

De Prinses Amaliaschool liep voor de troepen uit: die was maandag al gesloten wegens de coronaperikelen. Dat was nog voor premier Mark Rutte een tijdelijke sluiting van alle scholen aankondigde. Inmiddels zijn vrijwel alle Boxtelse leerlingen thuis en bereiden de leerkrachten in hoog tempo online onderwijs voor. Na de kerstvakantie geven ze les via internet.

Linsey van Gansewinkel, directeur van de Sint-Lambertusschool in Gemonde had maandagochtend al het idee dat de deuren dicht zouden moeten. ,,Ik had een voorgevoel dat er een sluiting aan zat te komen. Ik deelde dit met het team en dat schrok daar wel even van. Mijn gevoel bleek te kloppen en dus moesten we aan de slag."

In korte tijd lichtte de school de ouders in en zorgde dat leerlingen indien nodig een laptop in bruikleen kregen. Hoewel de meeste gezinnen waarschijnlijk over minimaal één computer of een tablet beschikken, komen ze soms toch apparatuur te kort. Immers, ook ouders werken thuis.

De Gemondse scholieren zitten dan wel aan de eigen keukentafel, van een verlengde vakantie is geen sprake. Van Gansewinkel: ,,We hebben de leerlingen huiswerk meegegeven voor de rest van de week." Vandaag had de Lambertusschool een dag vol kerstactiviteiten op het programma staan. ,,Die gaat niet door, maar het huiswerk van de leerlingen is gerelateerd aan kerst."

NIEUW SYSTEEM

De boodschap van Rutte kwam wat onverwacht, vindt directeur Tom van Esch van basisschool De Beemden. ,,Tijdens de persconferentie van 8 december was namelijk nog geen sprake van scholensluiting. Maar ik denk wel dat het effect heeft als mensen thuisblijven." Toevallig beschikt De Beemden over een nieuw digitaal systeem. Van Esch: ,,Dat komt nu goed uit. Daarnaast is het wel verstandig van de regering de scholen vlak voor de kerstvakantie te sluiten. De maatregel duurt vooralsnog vijf weken, in twee daarvan waren de scholen toch al dicht."

Jos Korsten, directeur van de Angelaschool, roemt de wijze waarop zijn team de omschakeling heeft opgepakt. ,,Er is flexibiliteit nodig, maar dat zijn we wel gewend in het onderwijs. De noodopvang voor kinderen van ouders met essentiële beroepen is geregeld, net als de lessen voor kwetsbare leerlingen. Zij krijgen wel onderwijs op school. De overige groepen zien elkaar na de vakantie tweemaal per week online."

MIDDELBARE SCHOLEN

De coronamaatregel geldt niet alleen voor basisscholen, maar ook voor het vervolgonderwijs. Het Baanderherencollege (BHC) en het Jacob-Roelandslyceum (JRL) zijn eveneens dicht. Rector Joris Hermans: ,,Op de scholen wordt op dit moment ontzettend hard gewerkt om de zaken goed te regelen voor de laatste dagen voor de kerstvakantie, maar vooral ook voor de periode direct na nieuwjaar. Beide scholen conformeren zich zoveel als mogelijk aan de uitgangspunten zoals door het kabinet geformuleerd."

Het praktijkonderwijs en de lessen van de eindexamenklassen gaan wel op school door, althans, zoveel als de coronamaatregelen toelaten. Leerlingen in de voorexamenklassen mogen in principe hun toetsen op school maken. Het kan ook voorkomen dat toetsen worden verplaatst.

Hermans: ,,Voor de overige scholieren zal het onderwijs vooral online plaatsvinden. De overheid doet met klem een beroep op het onderwijs om extra goed te letten op leerlingen die aanvullende zorg of aandacht nodig hebben. Ook daar wordt vanuit beide scholen op geanticipeerd, onder andere via onze zorgcoördinatoren."

Zowel op het BHC als het JRL zetten de medewerkers zich volledig in om alle zaken in goede banen te leiden, laat Hermans weten. ,,Ik heb ontzettend veel waardering voor alle collega's die wederom het onderste uit de kan halen voor de leerlingen terwijl ze zelf ook toe zijn aan een meer dan welverdiende vakantie."