Afbeelding
Foto: Rens van den Elsen

What's Up, Vesper?

Als achtjarige opende Vesper van Os uit Esch vorig jaar december een winkel in tweedehands kinderkleding bij haar thuis aan de Haarenseweg 18. Een jaar later en inmiddels ook een jaar ouder, vindt ze het mooi geweest en sluit ze de deuren. Maar niet voor ze zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur nog een finale sale hield. En hoewel een eigen winkel voor deze leeftijd al bijzonder is, staat haar hoofd er eigenlijk niet naar. Want maandagmiddag kreeg ze te horen dat de kerstmusical niet door zou gaan vanwege de lockdown en dat terwijl zij de rol van Maria had...

Wat jammer dat de musical niet doorgaat, daar had je je natuurlijk wel op verheugd? ,,We zijn al weken aan het oefenen, ik had er ook zin in al is het ook een beetje spannend."

Dan gaat de telefoon en hoort Vesper dat de kerstmusical twee dagen naar voren is gehaald en dus toch doorgaat. Oei, heb je je tekst wel goed geleerd? ,,Ja hoor, dat wel. Maar ik hoop dat mijn klasgenootjes dat ook hebben gedaan."

Heb je een moeilijke rol? ,,Valt wel mee, ik heb tekst, maar moet soms ook stilstaan."

Toch nog even terug naar je winkel. Je hebt het een jaar gedaan, hoe was dat? ,,Leuk, maar tijdens de zomervakantie en in maart was ik even gesloten. Na de zomer hebben we alles weer opgebouwd in het oude gedeelte van ons huis. Ik heb ook heel veel kleding gekregen van mensen die het zo leuk vonden dat ik dit deed."

Het geld dat je verdiende met de verkoop gaat naar een goed doel. Welke? ,,Dat gaat naar Het Vergeten Kind. Ik vind het heel erg dat er ook kindjes zijn die een slechte jeugd hebben gehad. Niet alle kinderen zijn blij."

Een mooi streven, hoeveel heb je al opgehaald? ,,Tot nu toe 700 euro. Na zaterdag hoop ik op 750 euro uit te komen. Dat maken we dan over naar Het Vergeten Kind."

En als straks de winkel dicht is, wat ga je dan doen? ,,Dat weet ik nog niet."

En de kleding die over is? ,,Dat brengen we naar een andere tweedehands kinderkledingzaak of gaat naar een goed doel."


u Vesper van Os in haar kledingwinkel in Esch. Alleen deze zaterdag verkoopt ze nog tweedehands kinderkleding. (Tekst en foto: Rens van den Elsen).