Boukje Canaan (rechts) met Christa van Hooijdonk, die summa cum laude is afgestudeerd. (Foto: Liesbeth Stam).
Boukje Canaan (rechts) met Christa van Hooijdonk, die summa cum laude is afgestudeerd. (Foto: Liesbeth Stam). Foto: Liesbeth Stam

VIJF VAN ZES CURSISTEN SLAGEN MET LOF

Boukje Canaan trots op haar lichting fotografen

Afscheidsfotograaf Boukje Canaan geeft sinds zes jaar les in haar vakgebied. De lichting van dit jaar bestond uit zes kandidaten. Zij volgden de opleiding Bekwaam Afscheidsfotograaf. Vijf van de zes slaagden met uitstekende cijfers.

Canaan is trots op haar groep. Maandelijks kwamen haar leerlingen naar Boxtel om lessen te volgen en zich te ontwikkelen tot afscheidsfotograaf. ,,Mijn missie om een emotioneel gezondere wereld te creëren, krijgt zo steeds meer bijval", aldus Canaan.

NOODZAAK

,,Juist nu, in deze coronatijd, waarin maar een beperkt aantal mensen bij een uitvaart mag zijn, is een document bijna noodzaak geworden", vervolgt de Boxtelse. ,,Alle cursisten hebben direct ervaring kunnen opdoen doordat nabestaanden zich tegenwoordig steeds meer bewust wordt van de waarde die foto's van een afscheid hebben. Ze leggen de elementen vast die een uitvaart persoonlijk en intiem maken."

De opleiding Bekwaam Afscheidsfotograaf duurt twaalf maanden. De cursisten van het afgelopen lesjaar maakten elkaar beter, zag Canaan: ,,Ze vulden elkaar enorm aan en tilden elkaar tot grote hoogten. Ze raakten niet alleen geïnspireerd door de lessen, maar inspireerden elkaar ook."

De afgestudeerde fotografen hebben aangetoond dat ze ieder een eigen visie hebben ontwikkeld binnen het vak. Ze kunnen hun visie vervolgens doorvoeren in hun manier van fotograferen.

HOGE OGEN

De cursisten werden aan het einde van het jaar beoordeeld op hun examendossier, hun portfolio en hielden een presentatie over wat ze gaan neerzetten als afscheidsfotograaf. Drie examencommissieleden beoordeelden hen op zes kerntaken en een aantal overige punten. Examencommissielid Ger Thonen: ,,We feliciteren Boukje met deze prachtige prestatie. Ze gooit hoge ogen met haar opleiding."

NIEUWE GROEP

Canaan start in januari 2021 met een nieuwe groep van tien studenten. Daarnaast oefent ze zelf het beroep van afscheidsfotograaf nog altijd uit. Zij en haar cursisten streven naar reportages die nabestaanden troost en steun geven. Canaan: ,,De herinnering zorgt ervoor dat de liefde voor de overledene wordt gezien."