Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Boxtels oudste kapperszaak verder zonder juan alonso

Alonso legt kappersschaar neer

Als jonge ‘gastarbeider’ verliet hij ooit de Spaanse miljoenenstad Sevilla voor Boxtel. Bijna een mensenleven later neemt Alonso Guerrero met weemoed afscheid van zijn kapperszaak aan de Prins Hendrikstraat. Hij had al eerder met pensioen kunnen gaan, maar zijn gezondheid dwingt hem nu de schaar alsnog neer te leggen. Tot zijn grote vreugde blijft Juan Alonso Kappers gewoon bestaan, onder zijn naam en met dezelfde vertrouwde gezichten.

Net als duizenden Spaanse jongens kwam Guerrero begin jaren zeventig voor werk naar Nederland. Hij kreeg een baan bij metaalwarenfabriek Van Geel aan de Van Salmstraat, het huidige Legrand. Een hekel had hij niet aan het fabriekswerk, maar intussen droomde hij ervan om als kapper aan de slag te gaan – een vak dat hij in Sevilla had geleerd.

Timmeren

Na enkele jaren in loondienst bij Ben Angelier (later Cosmo Kappers) opende Alonso in 1984 op de huidige plek in Boxtel zijn eigen zaak. ,,Voor dames én heren, dat was toen nieuw voor Boxtel”, vertelt hij. ,,Voor Hem en Háár noemden we dat.” De inrichting verzorgde hij eigenhandig. ,,Zo’n saloninterieur kostte toen al veel geld. Maar ik had een beetje leren timmeren bij mijn broer in Sevilla en dus maakte ik alles zelf. Ook later heb ik het interieur steeds zelf vernieuwd.”

Kapsalon Juan Alonso sloeg aan. ,,We werkten zonder afspraak, dat zijn we altijd blijven doen. Voor dameskappers was dit nieuw en veel vrouwelijke klanten vonden het prettig. Sommigen trouwens juist niet hoor!” Ook de jeugd wist de salon te vinden. ,,Voor jongeren van 13 tot en met 17 jaar bedachten we de Picobello-pas, waarmee ze korting kregen op een behandeling. Dat bleek een prima klantenbinder.”

Mediterrane touch

Los van het dagelijkse knippen en kleuren organiseerde Guerrero shows met nieuwe trends en gaf hij workshops. Intussen genoten zijn klanten vaak van Spaanse muziek die uit de luidsprekers vloeide, waardoor ze onder het föhnen niet zelden wegdroomden naar zonnige stranden. Die mediterrane touch gaf net wat extra’s, onderlijnd door het markante accent van de barbier zelf.

Het afscheid van zijn passie laat Alonso niet onberoerd. ,,De Boxtelse mensen ben ik dankbaar voor het vertrouwen dat we steeds van ze kregen. Ik heb genoten van het werk, alle contacten en de mooie, vaak persoonlijke gesprekken. Mijn partner Brigitte blijft nog in de zaak, dus zij houdt me straks gelukkig op de hoogte.”

Bedrijfsmodel

Juan Alonso Kappers hanteert sinds enige tijd een bedrijfsmodel dat steeds gangbaarder wordt in de branche. Net als voor Alonso 36 jaar geleden is het ook nu voor jonge kappers kostbaar om hun eigen onderneming op te zetten. Daarom biedt de salon hen gelegenheid om als zzp’er gebruik te maken van een stoel en de faciliteiten van de zaak. Dit concept wil de Boxtelse salon verder ontwikkelen.

p Kapper Alonso Guerrero werd in 2009 samen met zijn partner Brigitte gefotografeerd voor deze krant na een restyling van zijn salon aan de Prins Hendrikstraat. (Foto: Albert Stolwijk).


Lannet-IT verhuist van Haaren naar Oisterwijk

IT-bedrijf Lannet is sinds deze week gevestigd in Oisterwijk. Na twintig succesvolle jaren is de automatiseringsspecialist vertrokken uit Haaren om verder te kunnen groeien.

Volgens directeur Hans van Berkel was het bedrijf echt uit zijn jasje gegroeid; zowel door toename van klanten als personeelsleden. Aan de Sprendlingenstraat in Oisterwijk is een toekomstbestendige locatie gevonden. Van Berkel en zijn compagnon Paul den Otter zagen direct de potentie van het nieuwe pand. Sinds maart is er gewerkt om het nieuwe kantoor om te bouwen naar de huidige eisen.

WERKOMGEVING

Lannet is een automatiseringsspecialist die zich richt op het inrichten van de digitale werkomgeving bij kleinere bedrijven in Brabant. Daarnaast is Lannet actief binnen de tandartsenbranche, waarbij zij de automatisering in mondzorgpraktijken op zich neemt.