Wandelaars konden zichzelf zaterdag trakteren op een warme chocomel of glühwein tijdens de Gimmese Stallekesroute. Een officieel programma was er niet, maar bezoekers konden wel vaste routes lopen. (Foto: Peter de Koning).
Wandelaars konden zichzelf zaterdag trakteren op een warme chocomel of glühwein tijdens de Gimmese Stallekesroute. Een officieel programma was er niet, maar bezoekers konden wel vaste routes lopen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

GEMONDE OMARMT DE EERSTE 'STALLEKESROUTE' MET RUIM 90 DEELNEMERS

Sfeervol wandelen langs Gimmese kerststal

MARIËLLE WIJFFELAARS

Grote kerststallen, kleine exemplaren, zelfgemaakte van toiletrollen, hout en bijenwas: tijdens de Gimmese Stallekesroute kunnen wandelaars volop genieten van allerlei soorten taferelen. Ruim negentig stalletjes zijn tot en met 6 januari in het dorp te vinden en Gemonde zou Gemonde niet zijn, als er niet volop leuke coronaproof-activiteiten rond de eerste stalletjesroute worden georganiseerd.

Zaterdagavond klokslag 18.00 uur werd met het luiden van de kerkklokken de eerste Gimmese Stallekesroute officieel geopend. Vanaf dat moment konden wandelaars door het dorp lopen om de vele stalletjes te bewonderen. De organisatie verspreidde via Google Maps een kaart met daarop alle aangemelde locaties met kerststallen. En een korte wandeling door het dorp leert dat er vooral volop variatie is in de geplaatste stalletjes.

LEVENDE KERSTSTAL

In de kiosk is dit jaar een levend portret gemaakt. Kunstenares Marianne van Heeswijk maakte samen met inwoners en vrijwilliger van Tapijt voor Vrede een kerststal met mantels waar bezoekers letterlijk in kunnen stappen. ,,We vragen hen eens in de mantels van een ander te stappen en maken daarmee de verbinding naar de coronacrisis en de vluchtelingen wereldwijd”, verhaalt Van Heeswijk. ,,De bezoekers kunnen zich laten omarmen door Maria of Jozef. Ook het kindje Jezus ontbreekt niet en wordt vervoerd in een zogenaamde wandelkribbewagen.”

Het project is volgens Van Heeswijk echt mogelijk gemaakt door álle Gemondenaren. Zo werden spullen als Perzische tapijten en dekens gedoneerd door inwoners en maakten kinderen van de basisschool sterren van oude fietswielen. Met een treffend gedicht van Ab Bertholet wordt extra aandacht gevraagd voor vluchtelingen en met name het aandacht hebben voor elkaar. ,,We hopen dat veel bezoekers van de route zich door de mantels willen laten omarmen”, aldus Van Heeswijk.

Wie vanaf de kiosk naar de Sint-Lambertusweg loopt, ontdekt al gauw een grote stal met levensgrote poppen. Ook een schaap ontbreekt niet in het tafereel. Een stukje verderop staan twee kleine kerststalletjes in een prachtig verlicht vogelhuisje. De Gemondenaren hebben zichtbaar hun creativiteit losgelaten op het kerstverhaal. Want de meeste stallen zijn niet kant-en-klaar gekocht, maar zelfgemaakt. Aan de Laan ten Habraken is een kersttafereel te zien waarbij Maria, Jozef, Jezus, de herdertjes en de koningen zijn gemaakt van oude rollen toiletpapier. Ook bijzonder: aan de Pastoor van Kesselhof is een prachtige houtschildering te bewonderen en aan de Akkerstraat is een exemplaar te vinden gemaakt van bijenwas. Ook een stal met figuren in de vorm van beren en de bekende Dick Bruna-kerststal ontbreken niet langs de Gemondse route.

KERSTSTAL VAN LEGO

Maar het blijft niet bij kerststallen alleen. Inmiddels heeft de organisatie allerlei activiteiten opgezet rond het evenement. Wel allemaal coronaproof, uiteraard. Zo waren er zaterdag en zondag tussen 12.00 en 19.00 uur warme chocolademelk en glühwein te koop bij zaal De Schuif. Dit geldt ook op de komende dagen in het weekeinde en op Oudejaarsdag worden er oliebollen verkocht. Althans, als dit alles wordt toegestaan tijdens de volledige lockdown...

Ook zijn er winacties waar inwoners aan mee kunnen doen. ,,Ook voor kinderen doen we in de kerstvakantie iets bijzonders”, verklapt Josien den Otter namens de organisatie van de Gimmese Stallekesroute. ,,Met Lego of Duplo worden ze uitgedaagd zelf een kerststal te bouwen, dat bij ons aan te melden en in de vensterbank te plaatsen. In de vakantie wandelen juryleden door het dorp om alle bouwwerken te bekijken en te beoordelen. Voor de winnaars is er een leuke prijs.”

De reacties op de route zijn heel positief meldt Den Otter. Dat het evenement wordt omarmd door het hele dorp is iets waar de organisatie enorm blij mee is. ,,Er komen nog steeds aanmeldingen van kerststallen bij, mooi toch”, zegt Den Otter lachend. ,,Voor degenen die toch mee willen doen maar zelf geen stal hebben, hebben we als organisatie adoptie-kerststallen beschikbaar. Maar ook deze blijken erg in trek te zijn.”

De kerststallen in Gemonde zijn nog tot en met 6 januari - Driekoningen - te bewonderen.