Vrijwel meteen nadat natuurbrug De Mortelen vorig jaar werd geopend, maakten edelherten er gebruik van. Onlangs verscheen deze kudde voor de wildcamera op het ecoduct over de spoorlijn Boxtel-Eindhoven. (Foto: Ark Natuurontwikkeling).
Vrijwel meteen nadat natuurbrug De Mortelen vorig jaar werd geopend, maakten edelherten er gebruik van. Onlangs verscheen deze kudde voor de wildcamera op het ecoduct over de spoorlijn Boxtel-Eindhoven. (Foto: Ark Natuurontwikkeling). Foto: Ark Natuurontwikkeling

CAMERA’S BEWIJZEN NUT NATUURBRUG

'Liempdse' edelherten nemen bezit van ecoduct

MARC CLEUTJENS

Drie dagen na de opening van natuurbrug De Mortelen over de spoorlijn Boxtel-Eindhoven in augustus hebben de eerste edelherten de nieuwe voorziening al gebruikt. Dat blijkt uit camerabeelden die in opdracht van Ark Natuurontwikkeling op het ecoduct zijn gemaakt. Inmiddels wordt de natuurbrug intensief gebruikt als leefgebied; de edelherten komen er eten en nemen er regelmatig een modderbad in een recent gegraven poel.

Na de opening van natuurbrug Het Groene Woud over de rijksweg A2 (2005) werd vijftien jaar later, op 25 augustus 2020, een tweede ecoduct geopend. En nu meldt Ark Natuurontwikkeling dat veel dieren al regelmatig gebruik maken van de voorziening die natuurgebieden De Scheeken en De Mortelen verbindt. Beide bruggen zijn zo’n 50 meter breed en beplant met bomen en struiken, zodat dieren de A2 en de spoorbaan ongestoord en beschut kunnen oversteken.

MEER ONDERZOEK

Wildcamera’s die op verschillende plekken in het gebied zijn geplaatst, laten zien dat edelherten - uitgezet in 2017 - er volgens Ark Natuurontwikkeling ‘als de kippen bij waren’ om de oversteek te gebruiken. Drie dagen na de opening in augustus verscheen een hinde met haar kalfje voor een camera aan de Monnikenweg. Volgens Ark Natuurontwikkeling hét bewijs dat ze de spoorbaan via het ecoduct hadden overgestoken. Op 1 september doken ’s nachts de eerste edelherten op voor een camera die óp de natuurbrug was geplaatst. Het ging ditmaal om vijf hindes en vier kalfjes.

Niet alleen edelherten, runderen en reeën worden op het nieuwe ecoduct waargenomen. Ook haas, vos, konijn en steenmarter lieten zich voor de wildcamera’s zien. Het onderzoek wordt komend jaar voortgezet en ondersteund door een student van de Universiteit Utrecht. Die gaat kijken naar de invloed van edelherten op de begroeiing van het ecoduct. Ook wordt bekeken of de komst van de edelherten effect heeft op de aanwezigheid van reeën in het natuurgebied.


q Vrijwel meteen nadat natuurbrug De Mortelen vorig jaar werd geopend, maakten edelherten er gebruik van. Onlangs verscheen deze kudde voor de wildcamera op het ecoduct over de spoorlijn Boxtel-Eindhoven. (Foto: Ark Natuurontwikkeling).