Onder meer de Fixi-app waar inwoners meldingen kunnen doen over de openbare ruimte (zoals losliggende stoeptegels en onderhoud) valt onder de digitale dienstverlening. (Foto: Peter de Koning).
Onder meer de Fixi-app waar inwoners meldingen kunnen doen over de openbare ruimte (zoals losliggende stoeptegels en onderhoud) valt onder de digitale dienstverlening. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

REKENKAMERCOMMISSIE START ONDERZOEK NAAR ONLINE PRODUCTEN GEMEENTE

Digitale diensten in Boxtel onder de loep

MARC CLEUTJENS

Hoe staat het met de digitale dienstverlening in Boxtel en hoe wordt die door inwoners en organisaties gewaardeerd? Die vraag staat centraal in een onderzoek dat de plaatselijke Rekenkamercommissie (RKC) gaat verrichten. Momenteel scoort de gemeentelijke dienstverlening met een 6,73 iets lager dan het landelijke rapportcijfer (6,95). Het onderzoek moet in de zomer van 2021 klaar zijn.

De groeiende digitalisering is voor de RKC de belangrijkste reden om het onderzoek aan te kondigen. ,,Steeds meer gemeentelijke producten worden digitaal geleverd en steeds meer inwoners willen vragen aan de gemeente digitaal kunnen stellen”, constateert de commissie in een onderzoeksplan dat deze maand aan de Boxtelse gemeenteraad is voorgelegd. ,,Onder invloed van de coronacrisis is uitdrukkelijk gebleken dat digitale dienstverlening en digitaal overleg aan betekenis winnen.”

Daarom is het volgens de RKC ‘een goed idee’ om juist de digitale service van de gemeente Boxtel eens onder de loep te leggen. Boxtel wil namelijk - samen met buurgemeente Sint-Michielsgestel verankerd in de ambtelijke organisatie MijnGemeenteDichtbij – minimaal 80 procent van alle diensten digitaal aanbieden. Het aantal contacten aan de balie in het gemeentehuis wil men sowieso fors terugdringen. De nadruk ligt op online contacten en, als het even kan, face-to-face gesprekken aan de keukentafel bij de burger thuis.

POST EN TELEFONIE

De Rekenkamer houdt in haar studie rekening met de evaluatie van de gemeentelijke regeling MijnGemeenteDichtbij, zo staat in het onderzoeksplan. Over die evaluatie werd eerder dit uitgebreid gepubliceerd in Brabants Centrum.

De verwachting is dat tijdens de terugblik op de eerste jaren van MijnGemeenteDichtbij ook de kwaliteit van de digitale dienstverlening in beeld wordt gebracht. Op de website Waarstaatjegemeente scoort Boxtel momenteel een voldoende (6,73). De website meldt ook dat 15 procent van alle digitale services in Boxtel een onvoldoende krijgen. Landelijk ligt dit percentage op 12.

De resultaten van de evaluatie van MijnGemeenteDichtbij worden meegewogen in het onderzoek van de Rekenkamercommissie, al beperkt die zich uitsluitend tot de digitale dienstverlening. ,,De dienstverlening vanuit de werkorganisatie Boxtel-Sint-Michielsgestel is digitaal waar mogelijk”, stelt de Rekenkamercommissie. ,,Klanten worden gestimuleerd de gemeente via de digitale weg te benaderen. Hoe beter invulling wordt gegeven aan de digitale weg, hoe minder gebruik wordt gemaakt van de overige dienstverleningskanalen, als persoonlijk contact, post en telefonie.”

INTERVIEWS

Het onderzoek start kort na de jaarwisseling met een beoordeling van alle documenten over digitale dienstverlening en een reeks interviews met ambtenaren. Daarna volgt een enquête onder inwoners, die wordt aangekondigd via alle lokale media en de website van de gemeente Boxtel. Aansluitend worden inwoners telefonisch geïnterviewd en gaat de Rekenkamer vragen welke ‘goede en minder goede ervaringen’ burgers hebben aan het digitaal loket van Boxtel.


* * *

Naar verwachting is het onderzoek in juli 2021 afgerond en wordt dat voorgelegd aan alle leden van de gemeenteraad.