Raadsleden: afzwaaien of toch terugkeren?

Niet voor alle afzwaaiende raadsleden was er dinsdag tijdens de raadsvergadering een definitief 'vaarwel'. Bij sommige van de politici kan het mogelijk ook nog een 'tot ziens' betekenen. Sommigen van hen kunnen namelijk nog gewoon terugkeren in de raad, afhankelijk van de coalitie-onderhandelingen.

Momenteel zijn Balans en Combinatie95 nog met elkaar in gesprek om tot een coalitie te komen. Gezamenlijk hebben de twee partijen genoeg zetels voor een meerderheid in de gemeenteraad. Het meest opmerkelijk is in dat opzicht de situatie van Rianne van Esch van Balans. Het kan zomaar zijn dat haar partij, die in november de grote winnaar van de verkiezingen werd met zeven zetels, straks twee wethouders aanlevert. Dan zou de Boxtelse - die juist een stapje terug wilde doen - als nummer negen toch opnieuw raadslid kunnen worden.

CDA EN SP

Het Boxtelse CDA heeft twee zetels. Momenteel staat Roel de los Hoyos (raadslid sinds 2018) als nummer drie in de wachtrij. Diens partijgenoot Vera Brouns kan ook nog een post in het college van B en W gaan bezetten.

Datzelfde geldt voor raadslid Frans Sannen van de Boxtelse SP, die achter Eric van den Broek en Rinze van der Veen op de kieslijst staat. Van den Broek was de afgelopen zes jaar wethouder.

WETHOUDER

Jan de Koning is de nummer twee van INbox, achter Fred van Nistelrooij. De Boxtelaar kwam in 2010 in de gemeenteraad namens DPBL dat drie jaar later opging in het huidige INbox. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de partij opnieuw in de coalitie komt en Van Nistelrooij als wethouder aandraagt, maar mocht dat toch gebeuren, dan schuift De Koning ook een plekje door en kan hij alsnog in de gemeenteraad komen.