Afbeelding
Foto: Peter de Koning

JAN DE HOOGH EXPOSEERT AFVALGLAS IN ETALAGES 'THEELEN'

Glaskunst neemt plek modepoppen in

PÅL JANSEN

De etalage van voormalig modecentrum Frans Theelen staat momenteel vol glazen objecten, gemaakt door kunstenaar Jan de Hoogh van vereniging Kunstlicht99. Alle voorwerpen - gemaakt van afvalglas - zijn los in elkaar gezet, dus voorzichtigheid is geboden. ,,Ik was al bang voor voorbijrijdende vrachtwagens", grinnikt De Hoogh.

,,Pas op met je tas", waarschuwt de Boxtelaar al bij binnenkomst van het pand. Enkele van zijn werken staan nog op de vloer. ,,Vanaf huis neem ik al het glas mee in dozen, ik kan de objecten natuurlijk niet in elkaar gezet vervoeren. Dat doe ik hier pas, aan de hand van een foto die ik eerder maakte."

Een monnikenwerk dus. De Hoogh is niet voor niets bijna een week bezig geweest om de expositie Gelaagd Glas - Kunst en Kleur voor te bereiden. Alle voorwerpen die hij maakte, bestaan stuk voor stuk uit oud glas. ,,Telkens als ik bij de milieustraat moest zijn, nam ik weer iets mee uit de glasbak. Enkele keren heb ik wat bij de kringloopwinkels van Het Goed, Vincentius en Spullukus nog een theelichtje of iets dergelijks bijgekocht."

SPRANKELEN

De tentoonstelling van Kunstlicht99 was eigenlijk bedoeld voor de Duurzame Week. Maar na het faillissement van Theelen en de overname door nieuwe eigenaren, was dat in die periode even niet mogelijk. Nu de rust is teruggekeerd, mag De Hoogh van de nieuwe eigenaren gebruikmaken van het pand. ,,Ook Theelen heeft nog geholpen door speciaal voor mijn expositie de spots achter te laten. 's Avonds staat de verlichting aan. Dat is voor glas ook wel nodig om het te laten sprankelen."

De voorstelling is enerzijds bedoeld om mensen te laten zien hoeveel overconsumptie er is, bij wijze van statement. ,,Terwijl heel veel van dat glas nog gewoon bruikbaar is", laat De Hoogh zien. Daarnaast is de kunstenaar gefascineerd door vormen. Hoewel de kunstobjecten allemaal uniek zijn in hun soort, zijn de gebruikte elementen voor iedereen herkenbaar. De Hoogh: ,,Je moet even goed blijven kijken en dan zie je in de verschillende objecten vaak ook van wat voor spullen het gemaakt is: lampen, vaasjes, schaaltjes..."

OMSTOTEN

De Hoogh verkoopt zijn werk ook. Alle voorwerpen zijn vanaf tien euro te koop; uiteraard hoeven de nieuwe eigenaren deze niet opnieuw in elkaar te zetten. ,,Mijn telefoonnummer komt erbij te staan. Mensen kunnen een fotootje maken van het stuk dat ze willen hebben en naar mij sturen. Maar iedereen moet wel even wachten totdat de tentoonstelling voorbij is. Waarom? De vitrine heeft maar één ingang, dus ik kan er simpelweg niet bij zonder van alles om te stoten..."

In principe eindigt Gelaagd Glas - Kunst en Kleur zondag 17 januari. Mogelijk komt er nog een verlenging. De voormalige modezaak is gelegen aan de Stationsstraat 47. De verlichting staat aan tot laat in de avond.


p Jan de Hoogh in de etalages van de eerder dit jaar gesloten modezaak Theelen aan de Stationsstraat. Daar is zijn expositie Gelaagd Glas - Kunst en Kleur opgesteld. (Foto: Peter de Koning).


Kort Nieuws



Kerstkoor Boxtel

Geen vertrouwd concert in aanloop naar de feestdagen van Kerstkoor Boxtel. De zangverenging moest al vroeg dit seizoen besluiten om vanwege het heersende coronavirus haar optredens te staken. Dit vanwege het risico op besmettingen. Het koor hoopt in 2021 de toeschouwers weer te mogen verwelkomen als er nieuwe optredens kunnen plaatsvinden.


Kerst-in De Rots

De Kerst-in van de gelijknamige werkgroep in gemeenschapshuis De Rots die zaterdag 26 december zou plaatsvinden, is geannuleerd vanwege het coronavirus. Tijdens de jaarlijkse activiteit kunnen bezoekers kaart- en gezelschapsspellen spelen en elkaar ontmoeten onder het genot van een hapje en een drankje.