Joia (links) stond donderdag tweemaal in Podium Boxtel met haar theaterprogramma ‘Zacht’. In de zaal aan de Burgakker was plaats voor maximaal dertig bezoekers.
Joia (links) stond donderdag tweemaal in Podium Boxtel met haar theaterprogramma ‘Zacht’. In de zaal aan de Burgakker was plaats voor maximaal dertig bezoekers. Foto: Hans van Doorn

PODIUM BOXTEL OPENDE DEUREN VOOR DERTIG BEZOEKERS

Joia ontroert in intieme decembershow

Met een integrale uitvoering van haar theaterprogramma ‘Zacht’ heeft Joia vorige week Podium Boxtel gevuld. Twee jaar na de uitverkochte première keerde de in Boxtel geboren en getogen singer-songwriter en zat de theaterzaal aan de Burgakker opnieuw ‘vol’. Niet met 250 maar slechts tweemaal dertig bezette stoelen…

Podium Boxtel maakt zich op voor de tweede seizoenshelft dat loopt van januari tot en met mei 2021. Daarbij wordt uitgegaan van een minimale zaalbezetting van 84 stoelen. ,,Momenteel geldt een limiet van dertig stoelen en moeten we tot 19 januari dicht blijven”, verduidelijkte voorzitter Paul van Alphen deze week. ,,In deze anders zo feestelijke decembermaand hebben we Joia gevraagd om twee optredens te verzorgen. We willen ons publiek zo laten zien dat we er nog zijn, ook nu iedereen worstelt met corona.”

VEEL SCHRIJVEN

Kleinschalig was de voorstelling van Joia. Intiem ook. Met gitarist Max Abel stond de zangeres donderdagavond tweemaal op de bühne met ‘Zacht’. ,,Een voorstelling die ik hier twee jaar geleden voor het eerst opvoerde. Ik stel me tijdens deze show nog steeds de vraag hoe ik zacht kan zijn in een wereld vol stelligheid.” Met een klein dozijn liedjes en gedichten ontroerde de zangeres van begin tot eind. Met ‘Europa’ bijvoorbeeld, een liedje dat ze op speciaal verzoek schreef voor een jong gezin dat met haar ernstig zieke kindje nog eenmaal op reis gaat: ‘Ik weet niet wat de morgen brengt/het enige waarvan ik zeker ben/is dat het licht waarin we samen zijn/in een busje dat door Europa rijdt.’

Voor Joia was het optreden in Podium Boxtel haar tweede show sinds de uitbraak van de coronacrisis in maart. ,,Ik heb me de afgelopen maanden vooral bezig gehouden met schrijven”, vertelde de zangeres voor aanvang van haar optreden. ,,Ook werk ik aan een kleinschalige voorstelling die juist voor dertig mensen opgevoerd kan worden. Ik vind dat een mooi aantal voor mijn liedjes.” Lachend: ,,De Ziggo Dome ga ik sowieso niet uitverkopen.”

GEEN ACTING THE MAGGOT

Zaterdag 19 december zou Podium Boxtel het duo Maarten de Gans en Danielle van Berkom van Acting The Maggot ontvangen voor drie shows. Deze voorstellingen zijn vanwege de maandag afgekondigde lockdown geannuleerd.

Joia (links) stond donderdag tweemaal in Podium Boxtel met haar theaterprogramma ‘Zacht’. In de zaal aan de Burgakker was plaats voor maximaal dertig bezoekers. (Foto: Hans van Doorn).