Fastned opende in 2015 een laadstation aan beide zijdes van rijksweg A2 nabij Liempde. De exploitant wil hier een wachtruimte realiseren, maar onder meer de exploitant van het nabijgelegen tankstation tekende bezwaar aan. (Foto: Peter de Koning, 2015).
Fastned opende in 2015 een laadstation aan beide zijdes van rijksweg A2 nabij Liempde. De exploitant wil hier een wachtruimte realiseren, maar onder meer de exploitant van het nabijgelegen tankstation tekende bezwaar aan. (Foto: Peter de Koning, 2015). Foto: Peter de Koning

'GEEN SHOP BIJ ELEKTRISCH LAADSTATION'

Concurrenten Fastned zijn tegen wachtruimte

ADRIE VAN DER WEL

De verleende vergunning voor een wachtruimte en een kleine shop bij de laadpalen van Fastned op verzorgingsplaats Velder - aan de westzijde van de A2 - moet van tafel. De advocaat van een aantal concurrenten eiste dat vrijdag bij de Raad van State (RVS).

Na meerdere weigeringen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en onder druk van de RvS kwam er vorig jaar alsnog een vergunning. ,,Fastned wil voor het gemak en rijgenot van elektrische rijders bij haar laadstation een wachtruimte waar koffie en een broodje te krijgen is”, zegt vertegenwoordigende advocaat Leon Mensink. Daar is volgens hem grote behoefte aan, omdat het laden al snel een kwartier duurt.

Het ministerie zag na een eerder oordeel van RvS geen reden meer om de vergunning te weigeren. Maar die is er wel volgens de advocaat van de vorige en de huidige exploitant van het nabijgelegen tankstation en de Vereniging Particuliere Rijkswegvergunningen voor tankstations.

Het is namelijk allerminst zeker dat Fastned ook toestemming zal krijgen om grond op de verzorgingsplaats te gebruiken voor de wachtruimte. Het Rijksvastgoedbedrijf, eigenaar van de grond, ligt dwars. De Haagse rechtbank oordeelt binnenkort of dat terecht is.

Hierdoor kan de nu verleende vergunning niet worden benut en moet die van tafel, stellen de concurrenten. Bovendien is voor de bouw van ook nog toestemming van de gemeente Boxtel nodig. Zeker is dat het nu geldende bestemmingsplan dat niet toelaat. Verder is volgens de bezwaarmakers de veiligheid van bezoekers in gevaar doordat er looproutes ontstaan op een plek waar auto’s met hoge snelheid komen aanrijden.

Net als het ministerie bleek ook de RvS weinig onder de indruk van de bezwaren. De Raad was opmerkelijk snel klaar met de zaak. Woordvoerders van het ministerie stelden dat de vergunning kan worden geweigerd als de veiligheid van de bezoekers in het geding is. Maar deskundigen hebben oplossingen bedacht waarmee dit wordt gegarandeerd.

Hoe de looproutes en de vereiste parkeerplaatsen precies gerealiseerd worden, is volgens de woordvoerders nog niet vastgesteld. Maar de wachtruimte mag niet worden gebruikt als de veiligheid onvoldoende is. Medewerking van de gemeente voor een bouwvergunning, staat volgens de woordvoerders buiten deze procedure.

RVS oordeelt binnen enkele maanden.


q Fastned opende in 2015 een laadstation aan beide zijdes van rijksweg A2 nabij Liempde. (Foto: Peter de Koning, 2015).