Afbeelding
Foto:

'Als je besluit neemt, wil je dat ook realiseren'

Regeren is vooruitzien, maar soms is het ook fijn om even terug te kijken. Jos Hegeman kwam in 2010 in de raad en maakte met D66 vanaf 2014 deel uit van de coalitie. ,,Politiek heeft mij geleerd het totaalplaatje te zien."

Hegemans telt zijn zegeningen. De overheveling van rijkstaken naar gemeenten vindt hij naar behoren gelukt. Jeugdzorg kost echter, mede door het landelijk geregelde woonplaatsbeginsel, veel geld. ,,Maar dat valt buiten je macht." Boxtel kent bovendien nog steeds een rijk verenigingsleven en er werden verkeersknopen doorgehakt in het kader van PHS. ,,Graag had ik de uitvoering nog meegemaakt. Je wil genomen besluiten ook realiseren."

Hoewel terugblikken geen kwaad kan, is de D66'er op de toekomst gericht. ,,De scholencarrousel: de vraag is of onderwijsinstellingen wel allemaal kwalitatief goed gehuisvest zijn en op de juiste plek staan. Het aantrekkelijk houden van het winkelcentrum blijft een uitdaging." Opgeleid als docent maatschappijleer is het 'bemoeien met de samenleving' ingebakken bij Hegeman. ,,Ik ging de politiek in op het moment dat ik persoonlijk daarvoor wat meer ruimte kreeg. Maar ik zie met name in onze partij veel jongeren nu die verantwoordelijkheid willen. Dat is wel het mooiste moment geweest." (Foto: Peter de Koning)