Forse stijging besmettingen in gemeente Boxtel


RENS VAN DEN ELSEN

Het aantal besmettingen met Covid-19 was gisteren in Boxtel bijna net zo hoog als tijdens de piek, eind oktober. Met 87,7 besmettingen per 100.000 inwoners is dat fors meer dan het landelijk gemiddelde van 64,4.

In de update die het RIVM woensdag uitbracht, is te zien dat 27 mensen in de gemeente Boxtel positief zijn getest. Een dag eerder waren dat er nog slechts tien. Ten opzichte van afgelopen maand is ook iedere week een stijging te zien, waarbij de gemeente langzaam maar zeker weer richting de aantallen kruipt tijdens het hoogtepunt van de tweede golf.

Het RIVM meet tevens het aantal virusdeeltjes in het rioolwater. Ook daar is een stijging te zien, maar de metingen komen niet in de buurt van de piek half oktober. Tussen 7 en 13 december werd een gemiddelde waarde gemeten bijna 400 deeltjes per 100.000 inwoners. In de piek kwam de meting uit op 1.600 per 100.000 inwoners. Deze aantallen deeltjes moeten echter wel vermenigvuldigd worden met 100 miljard.

INCOMPLEET

Landelijk meldde het RIVM gisteren dat het aantal positieve tests steeg naar 11.214 ten opzichte van 6.664 een dag eerder. Daarbij moet wel vermeld worden dat de cijfers van maandag en dinsdag incompleet waren door een storing bij de GGD's.

Maandagavond sprak premier Mark Rutte vanuit zijn werkkamer in het torentje van het Binnenhof de natie toe en maakte hij de lockdown bekend. Het nieuws lekte eerder die dag al uit en zorgde er onder meer voor dat bij de Hofvijver in Den Haag enkele demonstranten bijeenkwamen die voor kabaal zorgden. Het protest was tijdens de televisietoespraak duidelijk te horen. Het uitgelekte nieuws zorgde bovendien voor flinke drukte in de winkelstraten, ook in Boxtel. Lees meer daarover op pagina 3.