De feesttent die op een van de silo's is gemonteerd om kans op legionellabesmetting te verkleinen, wordt verwijderd. De oplossing, een drijvend ponton, is al in werking. Het is een van de maatregelen om de problemen bij HydroBusiness en Vion op te lossen. (Foto: eigen collectie).
De feesttent die op een van de silo's is gemonteerd om kans op legionellabesmetting te verkleinen, wordt verwijderd. De oplossing, een drijvend ponton, is al in werking. Het is een van de maatregelen om de problemen bij HydroBusiness en Vion op te lossen. (Foto: eigen collectie). Foto: eigen collectie

TENT HYDROBUSINESS VERDWIJNT DIT JAAR

Actieplan Vion niet nodig volgens B en W

PÅL JANSEN

Een 'actieplan' om de overlast rondom Vion tegen te gaan, is overbodig: er wordt al voldoende actie ondernomen. Dit antwoordt het college van B en W op vragen die de SP Boxtel in september stelde over de vleesverwerker. Zo ook over de 'feesttent' die nu nog een van de afvalwatersilo's van het naastgelegen HydroBusiness siert: die verdwijnt nog dit jaar.

In de silo drijft sinds enkele maanden een kunststoffen ponton dat verneveling van het water moet voorkomen. Hierdoor zou het risico op legionellabesmetting verkleinen. De maatregel werd al eerder aangekondigd, volgend na de permanente overkapping op een andere silo van het bedrijf dat water zuivert voor slachterij Vion. Of de ponton effect gaat hebben, moet blijken uit onderzoek.

De kunststoffen constructie is er niet op gericht om overlopend schuim tegen te gaan. Iets wat ondernemers in de omgeving al diverse malen constateerden. Het college adviseert mensen om HydroBusiness te bellen of melding te maken bij de milieuklachtencentrale (www.milieuklachtencentrale.nl). Het goedje is ongevaarlijk volgens B en W.

Dit geldt ook voor de groene drek die via de tentdoek naar beneden druipt, dit wordt veroorzaakt door algengroei. Als de tentdoek wordt weggehaald zal dit volgens B en W niet meer voorkomen. Maar ook bij de silo met de permanente overkapping is er nog sprake van algengroei. Dit kan volgens HydroBusiness alleen worden opgelost als er een goot aan de buitenzijde van de bak komt. Dat is niet eenvoudig te bevestigen stelt het Boxtelse college. ,,En omdat er een grote kraan nodig is [om het te realiseren - red.], is het ook behoorlijk duur."

ACTIEPLAN

De SP stelde eind september diverse vragen over HydroBusiness en vleesverwerker Vion, ook over de geuroverlast. Bovendien pleitten de socialisten om een 'actieplan' op te stellen om de problemen die omwonenden ervaren te lijf te gaan. Het voorgestelde actieplan zou naast geuroverlast en de toestanden bij HydroBusiness ook dieper moeten ingaan op dierenwelzijn en arbeidsmigranten. Op gebied van dierenwelzijn verwijst het college naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De Boxtelse gemeenteraad ging in november akkoord met een nieuw arbeidsmigrantenbeleid, onder meer gericht om overlast in de wijk tegen te gaan.

JURIDISCH

De SP overweegt ook juridisch afdwingbare maatregelen. Maar dat vindt het college van B en W niet nodig: de gemeente zoekt liever de samenwerking op. Het gemeentebestuur denkt dat dit eerder een averechts effect heeft: ,,Vion is nu juist bereid meer te doen dan waar zij toe verplicht is."

De vleesverwerker op Ladonk gaat onder meer de schoorsteen verhogen om de geuroverlast te reduceren. De effectiviteit hiervan zou blijken uit een onderzoek dat eerder dit jaar is uitgevoerd. Uit die studie volgden nog meer maatregelen. Zo werd een deur aan de kant van het spoor vervangen, is een chemische en biologische wasser aangepast, zijn eerder onbekende geurbronnen afgesloten en heeft personeel instructies gekregen om stinkende stoffen niet buiten te laten staan. In het rapport staat een overzicht van alle punten waar stank vandaan komt en de al genomen of nog te nemen maatregelen.


q De feesttent die op een van de silo's is gemonteerd om kans op legionellabesmetting te verkleinen, wordt verwijderd. De oplossing, een drijvend ponton, is al in werking. Het is een van de maatregelen die genomen wordt om de problemen bij HydroBusiness en Vion op te lossen. (Foto: eigen collectie).