Zwerfafval in de Breukelsestraat in Boxtel.
Zwerfafval in de Breukelsestraat in Boxtel. Foto: Rens van den Elsen

Boxtel: snellere invoering van statiegeld op blik


PÅL JANSEN

Het Rijk beslist eind volgend jaar of er statiegeld op blikjes moet komen. Maar dat moet sneller, vindt de Boxtelse gemeenteraad. Dinsdag tijdens de raadsvergadering werd daarom besloten dat Boxtel zich aansluit bij de campagne Yes We Can.

De campagne is opgezet door de zogeheten Statiegeldalliantie. Deze samenwerking is begonnen met 21 organisaties in 2017. Intussen hebben ruim duizend gemeenten, provincies, organisaties en bedrijven zich bij de campagne aangesloten. De alliantie zet zich in voor statiegeld op PET-flesjes en blikjes.

70 PROCENT AFNAME

De campagne Yes We Can is erop gericht om statiegeld op blik versneld door te voeren. De Tweede Kamer beslist eind 2021 hierover als blijkt dat dan het aantal blikjes in zwerfafval niet met minstens 70 procent is afgenomen ten opzichte van het gemiddelde in 2016 en 2017. Het lijkt er daarmee sterk op dat nieuwe wetgeving wordt ingevoerd omdat die afname door veel partijen als onhaalbaar wordt gezien. De nieuwe regels liggen dan ook al klaar bij het Rijk. Als de wet erdoor komt, dan krijgen (fris)drankproducenten nog een jaar voorbereidingstijd.

Het moet allemaal wat sneller, vindt ook de Boxtelse D66-afdeling. Die partij diende vorige week een raadsbrede gedragen motie in die dan ook unaniem werd aangenomen. Ook de lokale politiek denkt dat statiegeld op blikjes het zwerfafval drastisch zal verminderen. Bovendien kunnen vrijwilligers er op die manier ook geld aan verdienen: door blikjes te verzamelen.

(Foto: Rens van den Elsen).