BUDGET 2021 VOOR GROTERE DOELGROEP

Minder ouderen naar Dagje Thuis door corona

Dat de activiteiten van Dagje Thuis volgend jaar doorgaan, meldde Brabants Centrum 12 november al. In deze tweede coronagolf vindt het welzijnswerk voor kwetsbare ouderen eveneens doorgang, zij het met aanpassingen en met minder bezoekers.

Karin van Ditmars, coördinator bij welzijnsorganisatie ContourdeTwern: ,,De behoefte om anderen te ontmoeten is groot bij onze ouderen. Daarnaast zorgt Dagje Thuis dat mantelzorgers even adempauze krijgen, een moment tot rust kunnen komen."

De coronamaatregelen hebben invloed op de activiteiten van de dagopvang. Alleen al de verplichte anderhalve meter maakt bezigheden anders. Maar ook in aangepaste vorm is het samenzijn van waarde voor de ouderen. Van Ditmars: ,,We merken wel dat de groepen nu kleiner zijn dan anders. Niet iedereen durft te komen."

Dagje Thuis is actief in gemeenschapshuis De Rots en de Kinderboerderij in Boxtel-Oost en in dorpshuis De Es in Esch.

De toekomst van de dagopvang was een poos onzeker door de bezuinigingen van de gemeente Boxtel op het sociaal domein. Voor Dagje Thuis blijft in ieder geval volgend jaar geld beschikbaar. ContourdeTwern ontvangt voor de voortzetting en doorontwikkeling van de dagbesteding in 2021 dezelfde incidentele subsidie als in 2020: 55.450 euro. Voor dat bedrag moet wel een extra locatie (Esch) worden bediend.

BUDGET

Wethouder Marusjka Lestrade is blij dat er geld gevonden is om Dagje Thuis voort te zetten: ,,De voorziening is ontzettend belangrijk voor ouderen en speelt een wezenlijke rol in de strijd tegen eenzaamheid."

Op de vraag hoe het kan dat vorig jaar de geldkraan dichtgedraaid leek en er nu toch subsidie is, reageert een gemeentelijk woordvoerder: ,,Vorig jaar sloot helaas het budget wat vanuit de gemeente beschikbaar was niet aan bij de vraag van ContourdeTwern. In goed overleg met de welzijnsorganisatie is een nieuwe aanvraag gedaan die binnen het budget past."


Boa's delen nog geen boetes uit na start mondjeskapjesplicht

De mondkapjesplicht die sinds 1 december in openbare binnenruimtes geldt, wordt in Boxtel na een eerste gewenningsperiode goed nageleefd. Dat constateert het gemeentebestuur volgens een woordvoerder.

Ook in deze gemeente zijn boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) belast met handhaving. Zij gaan er niet extra voor op pad, de werkzaamheden vallen binnen hun takenpakket op de controle van coronamaatregelen in het algemeen, meldt de woordvoerder. Er zijn nog geen boetes uitgedeeld.

Landelijk is het aantal bekeuringen (à 95 euro) in de eerste week gering. In totaal werden 65 mensen op de bon geslingerd, zo werd maandag bekend.

,,De signalen die we krijgen vanuit onze winkeliers geven aan dat ook daar de mondkapjesplicht over het algemeen goed wordt nageleefd. Wanneer mensen geen mondkapje dragen heeft dit over het algemeen een medische reden", geeft de zegsvrouw van B en W aan.