De voorleestoppers van de Angelaschool.
De voorleestoppers van de Angelaschool. Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

What’s Up, voorleestoppers?

De strijd om het voorleeskampioenschap op de Angelaschool is deze week beslist. Adjunct-directeur en juryvoorzitter Henriëtte van Amelsvoort riep Milan van Gennip (12) uit groep 8a woensdagmiddag uit tot winnaar. Oumayma Kadi (12) uit groep 8c werd gekroond tot reserve-kampioen, een eervolle vermelding was er voor de vier andere voorleestoppers Nancy Bottenberg (11) uit 8b, Elene van Veen (11) uit 7a, Julia Koppens (11) uit 7b en Lot van Geel (11) uit 7c.

Uit welk boek hebben jullie voorgelezen, Milan en Oumayma? ,,Ik heb gekozen voor ‘Paniek in de leeuwenkuil' van Paul van Loon. Ik houd van zijn spannende boeken, maar lees ook graag ‘Het leven van een loser'. Oumayma: ,,Mijn voorleesboek is ‘De reuzenperzik' van Roald Dahl. Samen met de vijf andere finalisten hebben we onze voordracht laten filmen door meester Gerrit.”

Waarom zijn jullie optredens gefilmd? Milan: ,,Door de coronacrisis mocht de finale niet in de aula gehouden worden. Daarom hebben we allemaal voorgelezen voor de camera van meester Gerrit.” Lot: ,,We moesten eerst uit het door ons gekozen boek voorlezen. Daarna kregen we allemaal hetzelfde gedicht dat we moesten voordragen. Meester Gerrit heeft de filmpjes daarna naar de jury gestuurd.”

Hoe hebben jullie je geplaatst voor de finale? Nancy: ,,In alle groepen 7 en 8 werden klassenfinales gehouden. Alle leerlingen in mijn klas die niet meededen, mochten de naam van hun winnaar op een stembriefje schrijven.”

Zijn jullie echte boekenwurmen? Milan: ,,Ik houd erg van lezen. Vorig jaar ben ik tweede geworden, dus ik ben blij dat ik vandaag de kampioen ben.” Julia: ,,Mijn leukste boeken? ‘Juf Braaksel' van Carry Slee. Grappig en een beetje vies.” Elene: ,,Ik ga vaak naar de bibliotheek. Ik houd van Harry Potter, maar ben ook van fan van de boekenserie ‘Warrior Cats'.” Nancy: ,,Ik lees superveel, vooral 's avonds als ik naar bed ga. Ik kan dan niet stoppen…”


u Voorleeskampioen Milan leest voor bij de boekenkraam. Van links naar rechts de andere finalisten Elene, Julia, Lot, Nancy en Oumayma (Foto: Bas van den Biggelaar, tekst Marc Cleutjens).