Zicht op de Dommel nabij het parkeerterrein aan de Prins Hendrikstraat. Op deze plek zou de gemeente Boxtel graag een brug aanleggen om de Burgakker – via de bibliotheek – te verbinden met het ‘Zwaanse Plein’. Ook aan de overzijde van de Dommel moeten zitbanken komen. (Foto: Marc Cleutjens).
Zicht op de Dommel nabij het parkeerterrein aan de Prins Hendrikstraat. Op deze plek zou de gemeente Boxtel graag een brug aanleggen om de Burgakker – via de bibliotheek – te verbinden met het ‘Zwaanse Plein’. Ook aan de overzijde van de Dommel moeten zitbanken komen. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

Boxtel ziet graag ‘een iconisch gebouw bij Zwaanse Brug’


MARC CLEUTJENS

Parkeerterrein Prins Hendrik nabij de Zwaanse Brug moet in de toekomst plaats bieden aan een beeldbepalend pand waarin plaats is voor commerciële en sociaal-maatschappelijke voorzieningen. Wethouder Peter van de Wiel spreekt van een ‘iconisch’ gebouw dat de gemeente Boxtel samen met commerciële partijen zou willen ontwikkelen. ,,De parkeerplaatsen gummen we niet zomaar uit, maar keren op deze plek of elders in het centrum terug”, aldus Van de Wiel.

Bijna een jaar geleden stelde de gemeenteraad de visie ‘Boxtel binnen de bruggen’ vast. Alle centrumplannen worden de komende jaren aan die overkoepelende visie getoetst. Het eerste project is de reconstructie van de Rechterstraat, die is gepland voor 2021. Zie het verhaal elders op deze pagina.

Een stip aan de horizon is volgens Van de Wiel de herinrichting van parkeerterrein Prins Hendrik nabij de Zwaanse Burg. ,,Dit plein heeft zoveel potentie. Als we op deze plek in Boxtel niet in actie komen, laten we écht kansen liggen”, vindt de wethouder, die benadrukt dat er nog geen concrete plannen op tafel liggen. ,,Met deze visie willen we ondernemers prikkelen om mee te denken.”

ONDERGRONDS PARKEREN

Het optrekken van een ‘iconisch’ gebouw nabij de Zwaanse Brug betekent dat de huidige parkeerplaatsen verdwijnen. In het gemeentehuis worden alle opties opengehouden, dus ook ondergronds parkeren. Van de Wiel: ,,Hiervoor moet op dezelfde plek of elders in de buurt een goede oplossing gevonden worden.”

Over de Dommel ziet de wethouder een beeldbepalende glazen voetgangersbrug verschijnen. Zo’n overspanning vertroebelt de zichtlijnen op de Dommel niet en verbindt bovendien dit deel van het centrum met de bibliotheek aan de Burgakker. Dat moet een kloppend hart worden waar tevens plaats is voor meer voorzieningen. De aanblik van de bibliotheek vanaf de Dommel moet anders. Van de Wiel: ,,De achterkant wordt in onze visie de voorkant, dus met een spannende gevel en een horecaterras.”

Als het aan de wethouder ligt, worden de ideeën die in het gemeentehuis leven met weinig overheidsgeld gerealiseerd. ,,Ik denk dat deze plek voldoende potentie heeft om ook ondernemers enthousiast te maken. We trekken dus graag op met commerciële partijen die op deze manier een bijdrage leveren aan een bruisend centrum.”

p Zicht op de Dommel nabij het parkeerterrein aan de Prins Hendrikstraat. Op deze plek zou de gemeente Boxtel graag een brug aanleggen om de Burgakker – via de bibliotheek – te verbinden met het ‘Zwaanse Plein’. (Foto: Marc Cleutjens).