FINANCIERING ACCOMMODATIES ONGEWIS

Gemeenschapshuizen wachten nog op centen


PÅL JANSEN

Door corona en minder activiteiten lopen de inkomsten van De Walnoot, De Rots en de Kinderboerderij snel terug. Ook de reserves staan onder druk en dus hopen zij op steun van de gemeente. Volgens burgemeester Ronald van Meygaarden heeft Boxtel meer gegevens nodig van de beheerorganisaties om tot een juiste bijdrage te komen.

Dit antwoord volgt na vragen van fractievoorzitter Mariëlle van Alphen van Balans, die zich onder meer afvroeg wat de stand van zaken is met betrekking tot de ondersteuning van de gemeenschapshuizen. Bij afwezigheid van wethouders Marusjka Lestrade en Eric van den Broek antwoordde Van Meygaarden dat Boxtel ondersteuning wil bieden, maar dat ze wachten op gegevens van de gemeenschapshuizen. ,,Op dit moment zijn wij bezig met de voorwaarden." De steun kan worden betaald uit het compensatiepakket dat de gemeente van het Rijk kreeg: dat is nog niet helemaal op.

Van Alphen vroeg ook naar een brief die de gemeenschapshuizen medio oktober stuurden naar de gemeente. De bestuurders van de accommodaties sorteerden alvast voor op de naderende kerntakendiscussie waarmee de gemeenteraad bezuinigingen moet bewerkstelligen.

Afgelopen jaar werd er een notitie voorgelegd over hoe Boxtel in de toekomst om zal gaan met de gemeenschapshuizen. Daarin werden verschillende scenario's gelegd. De wijkcentra hebben al hun voorkeur aangegeven. Daarbij behouden zij de regie over activiteiten die er plaats vinden, al dan niet met andere partijen en de gemeente zorgt voor de financiering.

De besturen hebben de gemeente medio oktober om een reactie gevraagd. Volgens Van Alphen is die er nog niet gekomen.

Op welke manier de gemeenschapshuizen straks gefinancierd worden - een van de scenario's is ook dat de accommodaties volledig hun eigen broek moeten ophouden - blijft nog ongewis. Burgemeester Van Meygaarden verwees naar de kerntakendiscussie. Die wordt eerst gevoerd, daarna valt een besluit genomen over het financieringsmodel voor de gemeenschapshuizen.


Over kosten van de kliko is nog niet alles gezegd...

PåL JANSEN

De vervuiler moet betalen. Fractievoorzitter Vera Brouns van het CDA wees hier dinsdag op tijdens de gemeenteraadsvergadering. Maar volgens de nieuwe tarieven voor afvalstoffenheffing is het omgekeerde het geval, stelt de oppositiepartij: in Boxtel wordt het basistarief voor afval duurder terwijl de prijs per lediging goedkoper wordt.

Eenpersoonshuishoudens zijn vanaf 2021 circa dertien euro per jaar meer kwijt aan vaste bijdrage. Meerpersoonshuishoudens zonder eigen container op een perceel betalen zo'n 22 euro meer. Als diezelfde groep wel een eigen container heeft, moeten die volgend jaar zestien euro meer betalen.

Tegelijkertijd wordt het laten legen van de container goedkoper. CDA vindt dat een verkeerde prikkel. Immers, het wordt goedkoper om het afval op te laten halen, terwijl de gemeente uiteindelijk de hoeveelheid restafval wil terugdringen. Al naar honderd kilo per gemiddeld huishouden per jaar in 2022.

Raadslid Anja van den Einden (PvdA-GroenLinks) vroeg zich af of dit onderwerp tijdens de naderende kerntakendiscussie moet worden besproken. Volgend jaar bekijkt de politiek welke prioriteiten de gemeente moet gaan stellen. De verwachting is dat Boxtel harde keuzes dient te maken om zijn financiën op orde te maken. Maar als de tarieven pas in 2021 worden besproken, liggen de nu voorgestelde heffingen al voor een jaar vast, reageerde Brouns.

Via een motie wilde het CDA bereiken dat het voorgestelde basistarief werd gehandhaafd, maar dat de prijs voor het legen van de containers zou worden verhoogd. Wethouder Herman van Wanrooij zegde toe om hier op een later moment 'een goede berekening op los te laten' en dit voor te leggen aan de raad. Dit was voor CDA voldoende: ook de oppositiepartij stemde in met de tariefwijziging.