Afbeelding
Foto: Daisy Renders

2018: SPECIALE OPENING 'OP DRIFT'

Esch heeft met Haventje een eigen 'landmark'

RENS VAN DEN ELSEN

Het duurt nog een week of drie en dan hoort Esch officieel bij de gemeente Boxtel. Dit jaar haalt Brabants Centrum herinneringen op aan de 25 jaar dat het dorp deel uitmaakt van de gemeente Haaren. De reeks loopt langzaam ten einde, maar voor het zover is kijken we deze week eerst naar de aanleg en opening van 't Haventje in de eerste helft van 2018.

Tot eind 2017 was het nog een weiland langs de Haarenseweg. Maar door werkzaamheden rondom de Essche Stroom ontstond de mogelijkheid om het stuk grasgras om te toveren tot een gebied waar de inwoners van het dorp recreatief gebruik van kunnen maken. 't Haventje is een van de zogeheten ecologische 'stapstenen' die in Esch zijn aangelegd. Daar vielen ook de aanleg van de waterontdekplek achter de Willibrordusschool en het natuurlijk inrichten van het Essche Loopje tussen de Runsdijk en de Essche Stroom onder. Deze stapstenen zijn gebieden geworden die voor dieren en planten een overgang vormen naar aangrenzende natuurgebieden.

UITPAKKEN

Er werd in de winter en voorjaar van 2018 hard gewerkt om 't Haventje klaar te hebben voor de grote opening begin mei. De organisatie van Op Drift had de aanleg namelijk aangegrepen om weer eens flink uit te pakken. Onder de noemer 'In Veilige Haven', was er een tweedaags evenement op 4 en 5 mei. De plek bij de brug in de Haarenseweg is immers ook ingericht als gedenkplaats voor oorlog en bevrijding. Voor Op Drift reden om dodenherdenking dat jaar een bijzondere dimensie te geven en 't Haventje in te wijden.

BOOTJE

Een dag later stond de officiƫle opening op het programma, waarbij op een drijvend podium diverse optredens werden gegeven. De middag en avond kreeg nog een emotionele lading door het dopen van de Jipsel: een bootje dat werd vernoemd naar de overleden 17-jarige Jip de Man. Hij was een van de eersten die zich aanmeldde om een optreden te verzorgen tijdens de opening van 't Haventje, maar overleed kort na die aanmelding. Als eerbetoon meerde de roeiboot aan in de Essche haven, waar het nu nog steeds op het water dobbert.

Met 't Haventje kreeg Esch een eigen 'landmark'. Een oriƫntatiepunt voor wandelaars, maar ook een locatie voor kleine evenementen.


q Tijdens de opening kwam 'heel Esch' naar 't Haventje. Op de oevers genoten mensen van muzikale optredens en andere activiteiten. (Foto: Daisy Renders).