...LEO SPANENBURG...         (Foto: Henk van Weert, 2016)
...LEO SPANENBURG... (Foto: Henk van Weert, 2016) Foto: Henk van Weert

Altijd een gulle lach en een warm welkom

Een gulle lach, een ferme handdruk en altijd een belangstellend woord. Wie binnenstapte bij het Boxtelse truckerscafé De Oude Ketting, kon altijd rekenen op een hartelijke ontvangst door Leo Spanenburg.

Geboren in Papekop bij Oudewater deed Spanenburg zelf als vrachtwagenchauffeur regelmatig De Oude Ketting aan waar in de jaren zestig Grard Kluytmans en zijn vrouw de scepter zwaaiden. Spanenburg had er niet alleen oog voor de lekkere bal gehakt of andere eenvoudige, maar voedzame gerechten die er werden geserveerd. Ook werd hij verliefd op de dochter des huizes, Mariëtte. Met haar trouwde Spanenburg en nam uiteindelijk het horecabedrijf over.


UIT HET HELE LAND

Truckers uit het hele land vonden in De Oude Ketting steevast een warm en welkom onthaal. En als zij in de cabine van hun truck op het parkeerterrein hadden overnacht, konden ze al voor dag en dauw rekenen op een stevig ontbijt. Dat veranderde niet nadat het echtpaar scheidde en Spanenburg aanvankelijk alleen en later met een nieuwe liefde het gerenommeerde chauffeurscafé voortzette.

Door de jaren heen breidde de immer goedgemutste horecaman zijn bedrijf uit. Daarbij richtte hij zich niet alleen meer op de transportwereld. Ook Boxtelaren waardeerden zijn keuken en gastvrijheid en fietsers streken graag neer op het ruime terras.

Na ruim veertig jaar droeg Spanenburg begin 2016 de exploitatie van De Oude Ketting over aan Riekske en William van Dinther. Hierdoor kon hij nog meer tijd vrijmaken voor zijn grote hobby: paarden.


EREHAAG

Leo Spanenburg was al enige tijd ernstig ziek. Genezing zat er niet meer in, kreeg hij van de artsen te horen. Hij overleed zondag en werd 73 jaar. Zaterdag 12 december is de uitvaart. Vrachtwagenchauffeurs zijn opgeroepen die dag om 13.30 uur een erehaag te vormen op het parkeerterrein bij De Oude Ketting en zo de overledene een laatste groet te brengen.