Tijdens werkzaamheden in de Rechterstraat kwamen enkele jaren geleden sporen van de Binnendommeltjes in beeld. Nabij villa Het Hof, die nu onderdak biedt aan restaurant De Rechter, dook het metselwerk van een vroeger Dommelbruggetje op. (Foto: Ruud van Nooijen, 2007).
Tijdens werkzaamheden in de Rechterstraat kwamen enkele jaren geleden sporen van de Binnendommeltjes in beeld. Nabij villa Het Hof, die nu onderdak biedt aan restaurant De Rechter, dook het metselwerk van een vroeger Dommelbruggetje op. (Foto: Ruud van Nooijen, 2007). Foto: © RUUD VAN NOOIJEN, BOXTEL, NL, 2007

EERSTE PROJECT CENTRUMVISIE ‘BOXTEL BINNEN DE BRUGGEN' GAAT OVER RUIM EEN MAAND VAN START

’Herinrichting Rechterstraat geeft economische as een impuls'

MARC CLEUTJENS

De herinrichting van de Rechterstraat is volgend jaar het eerste grote project dat onder de paraplu van de ambitieuze centrumvisie ‘Boxtel Binnen de Bruggen’ wordt uitgevoerd. De gemeenteraad ging bijna een jaar geleden akkoord met een breed gedragen plan waarvoor 1,1 miljoen euro beschikbaar is. Heel veel geld, maar niet genoeg om alle creatieve ideeën te realiseren. Zo zijn er geen middelen voor een Dommel-inham bij de Zwaanse Brug en laat ook de vergroening van het pleintje bij Bruna en Zeeman op zich wachten.

Hoewel Waterschap De Dommel onlangs een watervergunning verleende voor de aanleg van een kleine Dommel-inham, gaat die er voorlopig niet komen. ,,Die vergunning is al eerder aangevraagd, maar inmiddels staat vast dat de aanbesteding duurder is uitgevallen en we geen geld hebben voor dit idee”, reageert wethouder Peter van de Wiel. De inham nabij het terras van restaurant De Rechter zou een verwijzing zijn naar het Binnendommeltje dat hier vroeger stroomde.

Ook het vergroenen van de kruising Rechterstraat-Kruisstraat-Burgakker is voorlopig van de baan. ,,Het idee was om bij de entree van de Burgakker groen te planten, bijvoorbeeld tegen de wand van textielsuper Zeeman”, licht Van de Wiel toe. ,,Het groen zou via stalen draden over de straat geleid worden, zodat je de Burgakker als het ware betreedt door een groene poort.” Ook dit plan is om financiële redenen geparkeerd.

NOODZAKELIJKE IMPULS

De herinrichting van de Rechterstraat gaat wél door, zo benadrukt de wethouder. Tussen de kruising met de Fellenoord en de Zwaanse Brug gaat de straat volgend jaar op de schop. Een voorproefje van de nieuwe bestrating is te zien voor boekhandel Bruna. ,,De reconstructie is belangrijk om de economische as in het centrum een noodzakelijke impuls te geven”, zegt Van de Wiel. ,,De meer dan tachtig ondernemers die zich eensgezind hebben ingezet om dit plan mee te realiseren, verdienen dit”, vult hij aan. ,,Een prachtig staaltje burgerparticipatie.”

De wethouder is enthousiast over de breed gedragen totstandkoming van het plan, maar verheugt zich ook op de uitvoering. ,,Wat rond Villa Phaf gaat gebeuren, is prachtig”, gaat hij verder. ,,Dat wordt nabij Fellenoord een hele fraaie entree van het centrumgebied. Rondom de villa krijgt het openbaar gebied een facelift.” De verkoop van de villa, die nu nog gemeentelijk eigendom is, is trouwens bijna rond. ,,We zitten in de afrondende fase”, liet Van de Wiel deze week weten.

BINNENDOMMELTJES

Op schetsen is te zien dat de Binnendommeltjes rondom Villa Phaf deels hersteld worden. ,,De Binnendommeltjes waren van de middeleeuwen tot medio jaren dertig van de twintigste eeuw karakteristiek voor het centrum van Boxtel. Om in het dorpshart te komen, moest je altijd over een bruggetje.” Van de Wiel geeft aan dat het herstellen van Binnendommeltjes geen doel op zich is. ,,Naast het terugbrengen van enkele smalle waterlopen, kun je ook denken aan ondiepe gootjes of waterpartijen die de Binnendommeltjes verbeelden. Ook met lichtprojecties en kleurrijke bestrating kun je dit stukje dorpshistorie tot leven wekken.” Het aanleggen van een ondiepe waterloop langs het terras van restaurant van De Rechter is trouwens – net als de Dommel-inham – van de baan. ,,Om zo’n watergoot aan te leggen, zou het monumentale hek rondom het restaurant moeten wijken. Dat idee is afgewezen door de monumentencommissie”, aldus de wethouder.

PROCESSIEPARK

Alle plannen die voor het centrum van Boxtel worden ontwikkeld, zullen de komende jaren getoetst worden aan de visie ‘Boxtel Binnen de Bruggen’. De wethouder noemt onder meer de herinrichting van de Stationsstraat, maar ook de aanpak van het processiepark. ,,Het processiepark vormde oorspronkelijk een historische eenheid met de Sint-Petrusbasiliek, maar die is jammer genoeg verdwenen.”

Als het aan wethouder Van de Wiel ligt worden basiliek en processiepark in de toekomst weer met elkaar verbonden, bijvoorbeeld door de parkeerplaatsen op Duinendaal te verplaatsen. ,,Ook rond het processiepark zijn bewoners heel actief aan het meedenken over plannen”, constateert hij.

De gemeente Boxtel kan de kosten voor herinrichting niet alleen ophoesten, zo zegt de wethouder ook. ,,Het staat vast dat dit project niet gerealiseerd kan worden zonder particulier initiatief. We rekenen dus op een investeerder die in en om het park een verdienmodel ziet.”


KANTOOR HEIJMANS AAN RECHTERSTRAAT 30

'We zitten letterlijk met onze neus op het werk'

Vervolg van voorpagina

De herinrichting van de Rechterstraat begint maandag 25 januari, als de weersomstandigheden meewerken. Bouwbedrijf Heijmans Infra mag de klus klaren, zo werd deze week bekend.

Boxtelaren die de vorderingen van de werkzaamheden van nabij willen volgen, kunnen natuurlijk van tijd tot tijd een kijkje nemen in de Rechterstraat, maar het is ook mogelijk om de gratis bouwapp van het bedrijf downloaden in de appstore of via Google Play.

Projectleider Wim van der Valk van Heijmans: ,,We houden gedurende de herinrichting kantoor in het pand aan de Rechterstraat 30 (waar tot voor kort Foundation Bekkers gevestigd was - red.). We zorgen voor tekeningen op het raam en wie met vragen zit, kan altijd binnenlopen. We zitten letterlijk met de neus op het werk. Dat is erg praktisch."

Starten met straatwerkzaamheden in de winter is niet helemaal zonder risico. Het weer kan voor vertraging zorgen. Van der Valk: ,,Als er vorst in de grond zit, kunnen we niet plaveien." De Nederlandse winters van de laatste jaren zijn echter eerder nat dan koud...

BOMEN

Nog voordat de eerste stenen gelegd worden, verdwijnt een aantal platanen uit de Rechterstraat. Van der Valk: ,,Die bomen worden elders in Boxtel herplant. Er komen inheemse soorten voor terug. Dat is het eerste wat de inwoners zien gebeuren. Waarschijnlijk start dit karwei al begin januari."

De herinrichting behelst meer dan bestrating. Van der Valk: ,,We plaatsen ook straatmeubilair, onder andere een aantal banken en vlaggenmasthouders in de vorm van keistampers."

MTD Landschapsarchitecten tekende voor het ontwerp van de nieuwe Rechterstraat. Het project is een burgerinitiatief, tot stand gekomen dankzij de Werkgroep Rechterstraat. Het beschikbare budget bedraagt 1,1 miljoen euro.


q De werkzaamheden in de Rechterstraat vinden plaats in fases, van links naar rechts, te beginnen bij de Zwaanse Brug. (Afbeelding: Heijmans Infra).

Afbeelding