Afbeelding
Foto: Rens van den Elsen

RAAD BOXTEL AKKOORD MET LAGERE LEGESOPBRENGSTEN

Zonneveld: waarde boven inkomsten

PÅL JANSEN

Zes ton minder belastingopbrengsten voor zonneparken. De Boxtelse raad stemde er dinsdag mee in. Door lagere leges te heffen, krijgen meer initiatiefnemers de kans om te investeren in zonnevelden en dat levert meer 'maatschappelijke waarde' op. Oppositiepartijen Balans en CDA konden zich hier niet in vinden: de gemeente heeft de inkomsten hard nodig, vinden zij.

De gemeente heeft in haar visie Zonne- en Windenergie vastgelegd dat er in eerste instantie zo'n vijftig hectare grond in Boxtel beschikbaar wordt gesteld om zonnecellen te plaatsen. Wie hierin investeert, betaalt leges aan de gemeente over de bouwkosten. Als een zonneveld wordt ontwikkeld, moet Boxtel ook bijdragen. De lokale overheid steekt immers uren in de vergunningverlening. Met leges worden die kosten verhaald.

OP ZWART ZAAD

Er lagen twee varianten op tafel tijdens de raadsvergadering. Keuze voor de eerste zou in potentie een inkomstenbron voor Boxtel betekenen van ruim acht ton. Investeerders zouden dan leges moeten betalen over de totale bouwsom van een zonnepark.

De tweede variant levert aanzienlijk minder op: slechts twee ton. Dan betalen investeerders alleen leges over de constructie waarop de zonnepanelen worden geplaatst en niet over transformatorhuisjes en dergelijke. Voor het CDA was dit geen optie, meldde fractievoorzitter Vera Brouns: ,,Het scheelt veel geld, terwijl Boxtel financieel aan de grond zit." Mariëlle van Alphen (Balans) was het daarmee eens: ,,Boxtel zit op zwart zaad, elke euro telt."

Maar overige raadsleden maakten weer een andere rekensom. Weliswaar krijgt de gemeente minder inkomsten in variant twee, maar zo worden investeerders ook minder op kosten gejaagd.

Momenteel speelt de discussie en daarmee ook de leges voor zonnevelden in alle gemeenten. Buurgemeenten kiezen voor de voordelige variant, stelde wethouder Peter van de Wiel. Hij wees de raadsleden er dan ook op dat Boxtel de kans loopt dat investeerders uitwijken naar elders als de raad zou kiezen voor de duurdere optie. Onder meer raadslid Dymph van de Vries (VVD) beaamde dat: ,,Als we hogere leges vragen, dan halen we ook onze concurrentiepositie omlaag. Met de voordelige variant kunnen we ook meer inwoners stimuleren om te investeren."

DISPROPORTIONEEL

De wethouder gaf mee dat een hoge heffing initiatiefnemers 'disproportioneel' op stang zou jagen. Partijgenoot en fractievoorzitter Joep Schalkx (Combinatie95) was het hiermee eens. Volgens hem moeten vergunningen kostendekkend zijn: ,,Leges zijn niet bedoeld als melkkoe voor de gemeente."

CDA'er Brouns, die een amendement indiende, vond het argument van Schalkx over kostendekkendheid vreemd. ,,Ik hoorde uw fractielid Stefan de Nijs tijdens de vorige discussie hierover nog zeggen dat de zonnevelden juist wel een melkkoe zijn. Dan begin ik te melken en plots wordt de koe weggehaald..." De Nijs corrigeerde haar: ,,Daar ging het niet over. Ik had het erover dat we een fatsoenlijke pacht krijgen voor de gemeentegronden."

Zonnevelden leveren ook op andere manieren meer waarde op voor de gemeenschap, gaf De Nijs aan. ,,Bovendien, als we de opbrengsten van de stroom verdelen over de gemiddelde inwoner levert dat ook veel op." Daarnaast vloeien opbrengsten ook deels terug in lokale (duurzame) initiatieven.

De gemeente vangt dus weliswaar minder geld aan leges, maar het gros van de raadsleden verwacht dat de lagere bijdrage tot meer waarde zal leiden voor de gemeenschap. Op CDA en Balans na, stemden alle partijen in met de voordelige variant.


q Boxtel bezit grond tussen de Esschebaan en de Renbaan (links). Combinatie95 pleit er voor om dat perceel in te zetten als zonneveld. Dan levert het ook meer pacht op dan nu het agrarisch wordt benut. (Foto: Rens van den Elsen).