Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SCHOOLKLASSEN BEZOEKEN GEMEENTEHUIS

Jeugd Hobbendonken debatteert in raadzaal

MARC CLEUTJENS

Ben je voor of tegen samenvoeging van het Jacob-Roelandslyceum en het Baanderherencollege op één locatie? Dit fictieve raadsvoorstel stond dinsdag centraal in een levendig debat dat de schoolverlaters van basisschool De Hobbendonken voerden in de raadzaal van het Boxtelse gemeentehuis.

Wethouder Peter van de Wiel trad in de politieke arena op als gastheer. Ook raadsleden Rinze van der Veen (SP) en Mariëlle Wijffelaars (D66) namen deel aan de discussie. Bovendien liet burgemeester Ronald van Meygaarden zich even zien, mét ambtsketen natuurlijk. ,,Wat ik knap vond was dat deze klas wist dat niet de burgemeester, maar de gemeenteraad het hoogste orgaan in de gemeente is”, blikt Van de Wiel terug. ,,Meestal denken kinderen dat de burgemeester de baas is.”

FUSIE

Volgens leerkracht Leon van Geffen hadden de leerlingen zich goed voorbereid. ,,Het leek me leuk een thema te kiezen dat dicht bij de kinderen staat”, vertelt hij. ,,Dus koos ik voor een fusie van het JRL en het BHC op één plek. Op de locatie waar een school zou moeten verdwijnen, was in het voorstel plaats voor koop- en huurhuizen.” Van Geffen had vooraf groepjes gemaakt, zodat voor- en tegenstanders zich tijdens het debat flink konden roeren. ,,Het debat gaan we in de klas evalueren. Daarna gaan we verkiezingen houden. Leerlingen richten zelf politieke partijen op en gaan op campagne.”

SCHORSEN

Wethouder Van de Wiel was onder de indruk van het debat. Eén voorstel trof de hem in het bijzonder. ,,De kinderen koppelden de samenvoeging van het JRL en het BHC aan een plan om huizen te bouwen voor dakloze vluchtelingen. Zo werd de lokale politiek naadloos verbonden aan een mondiaal probleem."

Toen Van de Wiel werd gevraagd wat hij het leukste vond van zijn baan als wethouder, kon hij kort zijn: ,,Les geven aan scholieren in de raadzaal.”


q Leerlingen van groep 8 van De Hobbendonken hielden dinsdag een debat in de raadzaal van het gemeentehuis. Groep 7 is morgen te gast bij wethouder Peter van de Wiel. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding
Afbeelding